Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Államnak toborzott egy boszniai imám, hét évet kapott

2015. november 5., csütörtök 14:38

Hét év letöltendő börtönre ítélték Husein Bosnić boszniai muszlim főpapot, akit azzal vádoltak, hogy az Iszlám Államnak toborzott harcosokat, írja az MTI a Nezavisne Novine alapján.

Bosznia-Hercegovinában tavaly óta büntetik, ha valaki külföldi harcokban zsoldosként vesz részt, vagy ilyesmire buzdít másokat.  Husein Bosnićot tavaly fogták el tizenhat társával együtt, akik Szíriába és Irakba toboroztak katonákat.

Husein Bosnićot, a boszniai ultrakonzervatív szalafista mozgalom vezetőjét a szarajevói bíróság bűnösnek találta abban, hogy 2013 és 2014 folyamán vallási vezetőként nyíltan népszerűsített egy terrorista szervezetet, és ilyen csoportokat szervezett.

Az ügyész szerint közvetve az imám okolható legalább hat boszniai állampolgár haláláért Szíriában.

Az elsőfokú ítélet ellen a védelem fellebbezett, mert szerintük politikai döntés született, az államnak nincs joga korlátozni a vallásszabadságot és a vallási tanítások hirdetését, és azokat terrorizmusnak nyilvánítani.

A boszniai lakosság nagy része muszlim vallású, de az iszlám mérsékelt ágához tartozik.

A szíriai összecsapásokban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek oldalán.

Rovatok