Index Vakbarát Hírportál

Együtt 2015: leninista gerillák és a Köpcös a kokainért

2015. november 5., csütörtök 06:29

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) és a leghírhedtebb mexikói drogkartellek együttműködést alakítottak ki, hogy különféle kábítószereket, elsősorban több tonnányi kokaint juttassanak be az Egyesült Államokba - idézi az MTI az amerikai kábítószer-ellenes hatóságot (DEA).

A hatóság szerint a kolumbiai kormány ellen immár több mint ötven év óta harcoló marxista-leninista gerillaszervezet különböző frakciói olyan szervezett bűnbandákkal dolgoznak együtt a kábítószer-csempészet területén, mint Sinaloa kartell (melynek vezetője a szökésben lévő El Chapo - "a Köpcös" - néven ismert Joaquín Guzmán), a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció Kartell - CJNG), a Los Zetas és a Beltrán Leyva kartell.

Már a Mexikóban is kotyvasztanak 

A DEA közleménye szerint a FARC szövetségre lépett a félkatonai jellegű kolumbiai bűnbandával, a Los Urabenosszal is, hogy olyan mexikói kartelleken keresztül, mint a Sinaloa, megszervezzék a drog terjesztését az Egyesült Államokban. Az amerikai hatóság kifejtette: az utóbbi években a mexikói bandák egyre nagyobb hatalomra tettek szert amerikai földön, ugyanis míg korábban csupán a kolumbiaiak által előállított kábítószert terítették, most már maguk is megtanulták ezeknek a szereknek az előállítását, így már nem függnek a kolumbiai szállítóktól.

Ily módon a mexikói kartellek váltak a kábítószer-kereskedelem uraivá az Egyesült Államokban, ahol hatalmas mennyiségű heroint, metanfetamint, kokaint és marihuanát "szórnak szét a piacon".

Ugyancsak szerdán Panamavárosban Rodolfo Aguilera belbiztonsági miniszter az ottani rendőrség vezetőjével együtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a FARC ebben az államban segített Guzmánnak kialakítani a helyi kábítószercsempész-hálózatot. Ugyanakkor három latin-amerikai állam (Panama, Mexikó és Kolumbia) hatóságainak közös nyomozó munkája eredményeként sikerült csapást mérni a Sinaloa kartell panamai szárnyára fél tonna kokain, gépkocsik és más javak lefoglalásával, mintegy ötven ember letartóztatásával.

A FARC 1964-ben lázadt fel a központi kormány ellen. Az 50 éve dúló harcokban legalább 220 ezer ember vesztette életét, milliók kényszerültek otthonuk elhagyására. A fegyveres konfliktusban a FARC mellett számtalan baloldali lázadócsoport, szélsőjobboldali félkatonai szervezet és drogkartell is rész vett. A kábítószer-csempészet a gerillák számára is fontos létfenntartási forrás.

Rovatok