Index Vakbarát Hírportál

Egy jordán rendőr agyonlőtt két amerikai kiképzőt és dél-afrikai társukat

2015. november 9., hétfő 14:26 | aznap frissítve

Egy kiképzőtáborban lövöldözés alakult ki, amikor egy jordán rendőr lelőtt két amerikai kiképzőt és egy civil dél-afrikait Ammán közelében. A merényletben két további amerikai és négy jordán is megsérült. A sebesültek egyike kritikus állapotban van.

A merénylőt rendőrtársai lőtték le. Korábban jordániai források azt írták, hogy a merénylő megölte magát, írja a BBC.

Az Ammán külvárosában található rendőrségi kiképzőközpontot (Jordan International Police Training Centre, JIPTC) amerikaiak alapították, palesztin és iraki rendőröket képeznek ki jordániai és amerikai képzők.

Mohammad Momani kormányszóvivő elmondta: az ügyben nyomozás indult. Az amerikai követség azt írta ki a Twitterre, hogy kapcsolatban vannak a jordán hatóságokkal, akik minden tőlük telhető segítséget megadnak.

A Jordán Hásimita Királyság, melynek hivatalos nyelve az arab, és egyaránt határos Szíriával, Irakkal és Ciszjordániával, kimondottan nyugatbarát politikát folytat. Támogatja az Amerika-vezette Iszlám Állam-ellenes koalíciót, és rendszeresen tart közös katonai gyakorlatokat az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal.

A jordániai hadsereg egy névtelenséget kérő forrása szerint az elkövető a rendőrség századosa volt, aki kiképzőként dolgozott az intézményben. A családos férfi személyazonosságát a hatóságok nem közölték.

Az Iszlám Állam a Jordániával határos Szíria és Irak nagy kiterjedésű területeit ellenőrzi, ami miatt mindig is félő volt, hogy a dzsihadisták megtorló támadásokat hajthatnak végre a királyság területén.

Rovatok