Index Vakbarát Hírportál

Megint nagyon sok migráns van a Balkánon

2015. november 10., kedd 11:32

Újra megerősödött a Nyugat-Európába tartó migránsáradat a balkáni útvonalon, miután megszűnt a görög komphajók személyzetének sztrájkja, ami miatt a migránsok eddig nem tudtak Leszbosz szigetéről a szárazföldre jutni - jelentette a szlovén sajtó kedden.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint legkésőbb csütörtökig akár 20-30 ezer migráns is érkezhet Szlovéniába, ezért a kormánynak fel kell készülnie a helyzet kezelésére. Ljubljana attól tart, hogy egy nagyobb migránsáradat humanitárius katasztrófához vezethet az országban. A szlovén parlament hétfőn késő estig ülésezett a fokozott biztonsági intézkedések bevezetésről. Arról, hogy Szlovénia kerítést épít-e a szlovén-szlovén zöldhatáron, kedden délután, rendkívüli sajtótájékoztatón tesz bejelentést Miro Cerar miniszterelnök.

Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 171 130 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szombaton 1716, vasárnap 4381, hétfőn 5341, kedd 6 óráig újabb 1521 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

A szlovén hatóságok a tél közeledtével a sátrak helyett nagyobb, fűthető objektumokat keresnek a migránsok ellátására, de a téliesített tranzitközpont megépítésére még nem találtak megfelelő helyet.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 348 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre.

Rovatok