Index Vakbarát Hírportál

Idén még ekkora győzelmet nem aratott a szír kormány

2015. november 11., szerda 09:55

Több száz szíriai kormánykatonát mentettek fel Bassár el-Aszad alakulatai kedden - írja a kormánymédiára hivatkozó Reuters. Az Aleppó közelében lévő kveireszi légitámaszpontot két éven keresztül szigetelték el az Iszlám Állam harcosai.

A reptér felmentése a kormánycsapatok legnagyobb győzelme azóta, hogy Oroszország légierejével régi szövetségese megmentésére sietett. De a legnagyobb szíriai város térségében október óta tartó hadműveletekben nem csak az orosz bombázók szereztek elévülhetetlen érdemeket: Irán a Köztársasági Gárda (Kudsz) kétezer elitkatonáját, és a Hezbollah szintén jelentős harcértéket képviselő katonáit is a térségbe vezényelte. 

A reptér felmentése leginkább szimbolikus jelentőséggel bír, de elegendő lendületet is adhat az Aleppó elleni offenzíva folytatására. A helyzet itt sem egyszerű, a 2012 óta állandó harcok által dúlt város kerületeibe ugyanis az IS-en kívül ellenzéki csapatok, sőt, egy apró kurd milícia is befészkelte magát. 

Ahogy arról írtunk, Törökország egyre nyugtalanabb - névleg az Iszlám Állam, valójában inkább Aszad megerősödése miatt, és a NATO-t egy integrált hadműveletre ösztökéli.

Rovatok