Index Vakbarát Hírportál

Besegítenek az elefántok az erdőtüzek oltásába

2015. november 11., szerda 11:03

Vízpumpával és tömlővel felszerelt, idomított elefántok segítik az erdők megóvását és az erdőtüzek kordában tartását Indonéziában - írja az MTI. A tűz különösen a kelet-szumátrai Riau tartományban óriási probléma, amit már három hónapja sűrű füstköd borít be az erdőégetések miatt. A tőzegben gazdag területeken ugyanis napokig, hetekig megmaradnak a lappangó tűzfészkek, ráadásul a szárazság sem segít a megfékezésben.

A siaki elefántvédelmi központ 23 betanított állata vízpumpákkal és egyéb eszközökkel felszerelve segít a vadőröknek átfésülni a nemzeti erdő felégetett területeit annak biztosítása érdekében, hogy az elfojtott tüzek ne éledjenek újra.

A riaui erdészeti hatóság vezetője, Supartono szerint az elefántokat arra már korábban kiképezték, hogyan segíthetnek megtalálni az erdőkbe illegálisan behatoló embereket, és hogyan tudják visszaterelni élőhelyükre a lakott területekre tévedt vadonélő társaikat.

Az elmúlt 17 évben felégetett erdőterületek nagy részén a környezetet évtizedekre megnyomorító olajpálma- és papírfa-ültetvényeket alakítottak ki - egyedül a mostani tüzekben érintett Riau tartományban több mint tízezer hektárnyi erdő pusztult el.

Rovatok