Index Vakbarát Hírportál

Kettévághatják az Iszlám Államot

2015. november 12., csütörtök 14:07

Nagyon komoly offenzívát indítottak csütörtök reggel az iraki kurdok az iraki Szindzsár városának elfoglalására - írja a Wall Street Journal. Az amerikai légierő támogatásával 7500 pesmerga három irányból keríti be az Iszlám Állam által 2014 augusztusában elfoglalt félmilliós várost, melynek közelében tavaly ezt a videót forgatta Szlankó Bálint:

Mindennap megpróbálnak megtámadni minket

Ha sikerrel jár az offenzíva, az óriási csapást jelent az Iszlám Államnak, úgy presztízs-, mint stratégiai szempontból. 

A városon keresztül vezet a 47-es főút, mely az Iszlám Állam fővárosát, Rakkát köti össze a terrorszervezet legfontosabb iraki városával, Moszullal. Azaz a kurdok elvághatják a Szíria felől érkező utánpótlás útját, ami ezután csak óriási déli kerülővel érkezhet Észak-Irakba; Irakból pedig roppant körülményessé válik majd az illegális piacra szánt olaj szállítása.

Ráadásul a kurdokat fűti a bosszúvágy a tavaly nyári szindzsári vereségért - ez a vereség nem csak a város elvesztését, de a jezidi kisebbség lemészárlását is eredményezte. Tavaly decemberben a kurdok egyszer már megpróbálkoztak Szindzsár visszavételével, de akkor csak a várost körülölelő hegyvidéken sikerült jelentő előrenyomulást felmutatni - igaz, ezek a magaslati állások most kiváló kiindulópontul szolgálnak az offenzívához.

Az offenzívának alaposan megágyazott az amerikai vezetésű koalíciós légierő: Christopher C. Garver koalíciós szóvivő elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban 250 bevetésben támadták az IS állásait, parancsnoki- és kommunikációs központjait, fegyverraktárait és robbanóanyag-gyárait.

Rovatok