Index Vakbarát Hírportál

Kettős bombatámadás Libanonban

2015. november 13., péntek 11:28

Negyvenhárom hallottja és 239 sebesültje van a csütörtök éjszakai kettős bombamerényletnek Libanon fővárosában. A bejrúti támadást az Iszlám Állam (IS) vállalta magára – írta a Guardian. 

A Tripoliban elkövetett januári támadás óta ez volt a legsúlyosabb merénylet az egyébként is politikailag törékeny országban, ahol keresztények, síiták és szunniták politikai együttélését szigorú szabályok koordinálják. A 4,5 milliós Libanon helyzetét nehezíti az is, hogy a szíriai polgárháború miatt 1,2 millió menekült él az országban.

Sokkal több is lehetett volna a halott

Az IS állítása szerint a merényletet két palesztin és egy szíriai öngyilkos merénylő követte el a sűrűn lakott Burzs al-Baradzsneh negyedben, amelyen a síita Hezbollah is jelen van.

Szemtanúk leírása szerint mindenfelé holttestek, felborult járművek hevertek, több helyen lángok csaptak fel. Az áldozatok száma azonban sokkal több is lehetett volna.

A három öngyilkos merénylő közül az egyiknek azonban a bombája nem robbant fel. 

Őt is holtan találták a helyszínen.

Így is lehet, hogy negyvenháromnál több áldozat lesz a romok alatt. Sokakkal a kitört kirakatok, a robbanások miatt lehulló téglák végeztek.

A merénylet miatt pénteken nemzeti gyásznapot hirdettek Libanonban, az iskolák és az egyetemek is zárva tartanak.

Rovatok