Index Vakbarát Hírportál

Kivégzett egy norvég és egy kínai túszt az Iszlám Állam

2015. november 18., szerda 20:54

Az Iszlám Állam terrorszervezet egy norvég és egy kínai túsz kivégzéséről számolt be szerdán Dábik című propagandalapjában, ugyanabban a lapban, ahol az orosz gép felrobbantásához használt bombáról is írtak.

A magazin angol nyelvű változatának egy korábbi számában az Iszlám Állam már jelentetett meg képeket a - sárga kezeslábasokba öltöztetett - túszokról, és azzal fenyegetett, hogy megöli őket, ha nem kapnak váltságdíjat értük.

Az aktuális kiadásban újabb 12 képet közöltek, amelyeken valószínűleg a kivégzett túszok holttestei láthatóak. A képekhez felirat is tartozik, amin az áll: "kivégezve, miután hitetlen nemzetek és szervezetek cserbenhagyták őket." A két férfit a képek tanúsága szerint agyonlőtték.

A két túszt a szélsőségesek korábban a 48 éves Ole Johan Grimsgaard-Ofstadként és az 50 éves Fan Csinghuiként azonosította. Csinghui szabadúszó tanácsadóként dolgozott. Egyelőre nem tudni, hogy mikor és hol esett a két férfi a szélsőségesek fogságába, azonban Grimsgaard-Ofstad utolsó Facebook bejegyzése január 24-én történt, ebben a norvég férfi azt írta, hogy megérkezett a szíriai Idlíbbe, és folytatja útját Hama felé.

Peking egyelőre nem reagált a bejelentésre. Rune Bjastad, a norvég külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a haláleseteket eddig nem erősítették meg hivatalos szervek. Erna Solberg norvég miniszterelnök még szeptemberben azt mondta, hogy nem fognak váltságdíjat fizetni a terroristáknak.

A mostani kivégzések eltérnek az Iszlám Állam tipikusnak mondható módszereitől. A terrorszervezet általában lefejezi a túszait, most viszont lőfegyverrel végeztek velük. A másik furcsaság, hogy nem szoktak váltságdíjat kérni.

A gyilkosságok bejelentésének ideje egybevág azzal, hogy a dzsihadistákra egyre több ország - köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország - légiereje fokozott csapásokat mér. (MTI)

Az eseményeket percről percre itt követheti>>>

Rovatok