Index Vakbarát Hírportál

Francia kormányfő: Fennáll a vegyi fegyver bevetésének veszélye

2015. november 19., csütörtök 12:27

Fennáll a veszélye annak, hogy terroristák vegyi és bakteriológiai fegyvert vetnek be – jelentette ki csütörtökön Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben elmondott beszédében. A francia miniszterelnök hivatala hangsúlyozta: a mai beszédnek az a része, amelyben a vegyi fegyverek miatti aggodalmáról beszélt Manuel Valls, nem új információ a fenyegetettségről, csak egy realista meglátás. A hivatal egyik szóvivője a Le Monde-nak azt mondta: a szakértők régóta tudják, hogy az Iszlám Állam használ vegyi fegyvereket, hiba volna nem számolni ezzel a lehetőséggel.

„Semmi nem zárható ki, és a szükséges óvatossággal mondom, de tudjuk, gondolunk rá, fennáll a vegyi és bakteriológiai fegyverek bevetésének veszélye” - fogalmazott az MTI szerint a kormányfő a rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezet vitájában.

Ez egy olyan háború, amelynek állandóan változik a frontvonala, és a mindennapjaink közepén zajlik. De ez az új háború is megtervezett egy bűnözőkből álló hadsereg által. Az elkövetési módszerek újak benne: ahogy lecsapnak és ölnek folyamatosan. A megrendelők halálos fantáziája korlátlan: fegyverek, lefejezés, élő bombák, kések vagy mindez együtt, ezúttal különösen jól megszervezett emberek vagy kommandók által.

– mondta.

A Le Monde ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy vegyi fegyvert korábban már vetettek be terroristák, többek között a japán Aum szekta 1995-ben a tokiói metróban 12 ember halálát okozta, a támadásban ötvenen súlyosan megsérültek. Az iszlamista radikálisok azonban eddig még soha használtak vegyi fegyvereket a terrortámadásaik során.

Az is aggodalomra adhat okot, hogy a párizsi ENSZ-klímacsúcs biztonsági intézkedéseiről múlt pénteken – még a 129 áldozatot követelő esti merényletsorozat előtt megjelent – rendeletben a kormány engedélyezte a hatóságoknak az atropin szulfát használatát, amely ellenanyagként szolgálhat vegyi fegyverek bevetésekor. A rendeletben azonban akkor a kormány nem jelölt meg erre vonatkozólag külön fenyegetettséget.

A miniszterelnök megerősítette, hogy „nagyon szigorúan szabályozni kell azok hazatérését Franciaországba, akik azért utaztak el, hogy a dzsihádban vegyenek részt”. Emlékeztetett arra, hogy 966 emberről lehet tudni, hogy elment Szíriába vagy Irakba, 142-en ott meghaltak, 188-an még ott vannak és 242-en újra elutaztak, miután egyszer már hazajöttek Franciaországba. „Ezek a számok jelzik a fenyegetettség méretét” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Rovatok