Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd dollárt lophatott a Boko Haram elleni pénzből a nigériai biztonsági tanácsadó

2015. november 19., csütörtök 11:53

580 milliárd forintnak megfelelő összeget, kétmilliárd dollárt lophatott el a nigériai kormány szerint egy korábbi terrorellenes tanácsadó abból a pénzből, amiből az iszlamista Boko Haram ellen vásároltak volna katonai felszerelést a hadseregnek,  írja  a Vice.

Muhammadu Buhari elnök irodája elrendelte Sambo Dasuki letartóztatását, aki a nyugat-afrikai ország biztonságpolitikai tanácsadója volt a korábbi elnök, Goodluck Jonathan idejében. Utóbbi 2010 és 2015 között volt nigériai elnök, Buhari az idei választáson győzte le.

A Boko Haram Goodluck Jonathan elnöksége alatt erősödött meg az ország északkeleti részén, ahol a saját iszlám államukat próbálják létrehozni (márciusban bejelentették, az Iszlám Állam helyi tartományuknak tartják magukat). Ő volt az elnök akkor is, amikor Chibokban több mint 200 iskoláslányt rabolt el a Boko Haram.

Dasuki 2012-ben lett biztonságpolitikai tanácsadó, épp a Boko Haram megerősödésével egy időben. Hivatalával visszaélve fiktív szerződések tömegeit kötötte meg, 12 helikoptert, négy repülőgépet, rengeteg lőszert vett papíron, ami a hadsereghez aztán sosem jutott el.

Mindennapos a terror, hát még a korrupció

„Ha a pénzt arra a célra használták volna fel, amire eredetileg szánták, több ezer feleslegesen meghalt nigériai ma is élne” – mondta az új elnök. A helyi sajtó állítólag Dasukit is megszólaltatta, aki azt állítja, „legjobb tudása szerint szolgálta” Nigéria érdekeit. A volt tanácsadó egy másik ügyben már bíróság előtt áll, illegális fegyvertartással vádolják.

A Boko Haram hat éve tartja rettegésben az ország északkeleti részét, több ezer embert öltek meg, és több mint kétmillióan hagyták el az otthonukat miattuk. Működésüket időközben Nigéria mellett a szomszédos Csádra és Nigerre is kiterjesztették. Az elmúlt hónapokban Nigéria és szomszédai sok Boko Haram által ellenőrzött területet visszafoglaltak. De a terrortámadások, köztük az öngyilkos merényletek máig mindennaposak északon.

A legfrissebb Global Terrorism Index szerint a Boko Haram öli meg a legtöbb embert a világon, többet, mint maga az Iszlám Állam. A  New York-i Institute for Economics and Peace összesítéséből kiderül, a Boko Haram tavaly 6644 embert ölt meg, míg az IS 6073-at. A két szervezet együtt a globális terrorizmus áldozatainak több mint feléért volt felelős 2014-ben.

Buhari elnököt márciusban választották meg és májusban lépett hivatalba. Egyik legfőbb kampányígérete a korrupció megfékezése volt, ő maga összesen 150 milliárd dollárra becsüli az elmúlt 10 évben az államtól ellopott pénzt.

Rovatok