Index Vakbarát Hírportál

Abdelhamid Abaaoud apja: Sajnálom, hogy nem élve fogták el

2015. november 20., péntek 13:29

„Sajnálom, hogy a fiamat nem élve fogták el” – nyilatkozta ügyvédjén keresztül Omar Abaaoud, a párizsi mészárlás kitervelőjének apja. Fia, a belga dzsihádista Abdelhamid Abaaoud a szerdai saint-denis-i leszámolásban halt meg.

Nathalie Gallant ügyvéd elmondta: ügyfele azt szerette volna, ha fiát ki tudják hallgatni, hogy „megértsék, hogy sodródhatott idáig”. A férfiról annyit árult el, hogy jelenleg Marokkóban tartózkodik, és mély depresszióba esett, írja az Europe1.fr.

Az ügyvéd elmondta: megkérdezte Omar Abaaoudot, hogy szeretné-e, hogy az állam a fia holttestét kiadja neki, de a férfi „nem kérte fel, hogy ilyen lépéseket tegyen”. Arra viszont megkérte, hogy a francia hatóságoktól kérjen információt másik fiáról, a 15 éves Younèsről, akit bátyja magával vitt Szíriába 2014 elején. Elsősorban azt szeretné tudni, életben van-e még kisebbik fia egyáltalán. A Reuters szerint a fiú Marokkóban van: Yassine Abaaoudot múlt hónapban tartóztatták le, miután gépe leszállt Agadirban, de nem egyértelmű, hogy Yassine azonos-e Younisse-szal (más írásmóddal Younèsszal).

Marokkóból vándoroltak be

„Ügyfelem számított arra, hogy rossz vége lesz. Abdelhamid iránt csak felháborodást és haragot érez, nem is keres kifogásokat arra, amit tett” – mondta az ügyvéd.

A rendőrségi akcióról, melyben leszámoltak a merényletek kitervelőjével, a kommandósok vezetője részletesen beszámolt már szerda este. Egy magát felrobbantó terrorista testrészei a rendőrök járműire hullottak, és a rendőrök egy drónt és két robotot is használtak az akcióban, amelyben 5000 lőszert lőttek ki a terroristák fészkére. Cikkünk a témában >>>

Abdelhamid Abaaoud szülei Marokkóból vándoroltak be Európába, a fiú 1987-ben már Brüsszelben született. Az apa textilkereskedésének köszönhetően átlagos jólétben éltek. Abdelhamid Abaaoudot 11 éves korában beíratták az elit brüsszeli kerület (Uccle) egyik elit katolikus magániskolájába, a Collège Saint-Pierre-be, további részletek itt.

Abdelhamid Abaaoud inkább követő volt, nem vezető, mondta korábbi belga ügyvédje az RTBF-nek. A párizsi mészárlás szervezőjét Alexandre Chateau többek közt lopási ügyekben képviselte. Állítja: semmilyen formában nem vette észre, hogy ügyfele radikalizálódott volna, bár 2013 óta nem is áll vele kapcsolatban. „Látszott, hogy külsőségekben követi a vallást, például szakállat növesztett, és elmondta, vallási tanulmányokat folytat, de nem hallottam tőle soha gyűlöletbeszédet” – mondta.

Percről percre itt követheti a franciaországi eseményeket.

Rovatok