Index Vakbarát Hírportál

Bamako: keresik a szállodában megbújt terroristákat

2015. november 20., péntek 09:53 | aznap frissítve

Az áldozatok között van két mali, egy francia és egy belga állampolgár is. Brüsszeli források szerint a belga parlament egyik politikai tanácsadója vesztette életét – írta az MTI.

Ez történt Bamakóban

Fegyveresek támadtak egy bamakói hotelre Maliban, és a hotel üzemeltetője szerint legalább 170 embert túszul ejtettek. A mali katonák ostrom alá vették a hotelt, szemtanúk szerint heves tűzharc zaját lehetett hallani az épületből, írja a Reuters.

A támadók számáról még mindig nem tudni biztosat. Az egyik tábornok a New York Timesnak 4-5 lehetséges támadóról beszélt, míg korábban két, de tíz fegyveresről is érkeztek hírek.

A mali rendőrség, katonaság és az ENSZ-békefenntartói mellett francia és amerikai különleges erők is a helyszínen vannak, ők a túszok biztonságba helyezésében segítenek. A többiek mellett 50 különleges csendőr indult el Párizsból Bamakóba. A környéket lezárták.

Az AFP úgy tudja, 27 holttestet talált a szállodában a rendőrség. Mali biztonsági minisztere szerint a fegyveresek már nem tartanak maguknál több túszt.

Az egyik kiszabadított túsz, Sekouba Bambino arról beszélt a Reutersnek, hogy a támadók angolul beszéltek egymás közt. Egy másik kiszabadított túsz szerint a támadás elején az Allah Akbar kiabálással kezdtek lövöldözni.

A 190 szobás szállodában nagyon sok külföldi lakott.

Korábban a mali állami tévé 80 kiszabadult túszról szólt, de Salif Traore mali belügyminiszter kora délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy 30 bent rekedt embert sikerült kihozniuk. Pontosabbat egyelőre nem tudni, a hotel üzemeltetője szerint még 124 vendég és a személyzet 13 tagja is bent lehet az épületben.

Késő délutánra közölték, már nincsenek túszok fogságban.

A kommandósok szobáról szobára vizsgálják át a Radisson Hotelt. Lezárták az összes kijáratot, ezért azt ígérték, hogy egyetlen túszejtő sem menekülhet majd el, de este hatkor még nem lehetett tudni biztosan, hogy maradt-e fegyveres a szállodában.

Egyelőre azt sem tudni, mennyien lehetnek: a becslések kettőtől két tucatig terjednek.

Diplomata rendszámmal érkezhettek

Az egyik francia rádió és szemtanúk szerint több támadó diplomata-rendszámos autóval hajtott a hotel területére, és már a kertben elkezdtek lőni, mielőtt az épületbe léptek volna.

Biztonsági források szerint „dzsihadisták lövöldöztek a folyosón", a hetedik emeleten. Az al-Dzsazíra szerint a támadók az Anszár ad-Dín nevű szélsőséges iszlamista katonai szervezet tagjai. Később az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Murabitum afrikai dzsihadista csoport vállalta magára a támadást.

A szervezet a Száhel-övezetben és Észak-Afrikában aktív, vezetője az algériai Mohtar Belmohtar. A 34 éves férfit már kétszer ítélte halálra távollétében az algériai bíróság.

Állítólag az al-Murabitum már hajtott végre támadást szálloda ellen Maliban, Sevare városban augusztusban. Akkor 19 ember halt meg – írta a BBC. Márciusban egy étterem ellen követtek el támadást az országban, akkor öt embert öltek meg. Belmohtar volt az, aki egy gázkitermelő állomáson 800 embert ejtett túszul két évvel ezelőtt Algériában. Az akcióban 40 túsz vesztette életét. 

Az al-Marubitun a párizsi merényletek kapcsán még nem szólalt meg.

Sok külföldi volt bent

A Reuters forrásai szerint néhány túszt a támadók engedtek el: azokat, akik idézni tudtak a Koránból. A rendőrök arról beszéltek, hogy az segített néhány túsz kiszabadításában, hogy a támadók láthatóan nem ismerték jól az épületet.

A hatóságok szerint a hotel éppen azért lehetett célpont, mert sok külföldi száll meg benne. A bent ragadt vendégek közül:

Kora estére már nem volt fogságban túsz, egyelőre 27 halottról számoltak be.

Az estére már kiszabadított Sekouba a BBC-ek elmondta, hogy elbújt a szobájában, így hallotta, hogy a szomszéd szobát átkutató fegyveresek angolul beszéltek egymással. „Újratöltötted?” „Mehetünk” – idézte a hallottakat az énekes.

Francia egységeket is odaküldtek

Itt van a francia különleges egység útban Bamako felé:

*️ #Bamako Flash info : départ de personnels du #GIGN pour le #Mali pic.twitter.com/vwOZipXO28

— GendarmerieNationale (@Gendarmerie) 2015. november 20.

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius bejelentette, hogy válságstábot állítottak fel a bamakói francia nagykövetségen, és minden szükséges lépést megtesznek, hogy rendeződjön a helyzet.

Több támadás is volt 2015-ben

Márciusban öt ember halt meg egy gránátos és gépfegyveres támadásban Bamakóban. A fegyveresek egy étterem vendégeire támadtak, az öt halott között egy belga és egy francia állampolgár is volt. A Bamako Hippodrome nevű negyedében történt lövöldözésben összesen nyolcan sebesültek meg, a hatóságok terrortámadásként kezelték az ügyet. Szemtanúk szerint a támadók Allah Akbar felkiáltással kezdték meg támadásukat.

Augusztusban pedig 12 ember halt meg, és többen megsérültek, miután fegyveresek megtámadtak Sevare mellett egy szállodát, ahol ENSZ-békefenntartók szálltak meg. A támadók túszokat ejtettek, végül kormányerők a francia katonák támogatásával kiűzték a fegyvereseket a hotelből.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos.

Rovatok