Index Vakbarát Hírportál

Cameron is bombázná Szíriát

2015. november 22., vasárnap 11:22

Hiába szavazták le már két évvel ezelőtt is, David Cameron mindenképp szeretné elérni, hogy Nagy-Britannia részt vegyen a szíriai katonai beavatkozásban. A brit kormányfő erről ismét részletes javaslatot akar benyújtani a jövő héten – közölte a BBC. 

Reményei szerint brit a beavatkozás már karácsony előtt megindulhat.

írta a Telegraph. Cameron hétfőn Fracnsois Hollande francia elnökkel tárgyal, aki utána Washingtonba utazik.

A parlament külügyi bizottsága aggályait fogalmazta meg a tervvel kapcsolatban, kiemelve, hogy átfogó rendezési terv nélkül a beavatkozás csak a káoszt növelné, ami épp az Iszlám Állam létrejöttéhez is vezetett.

A parlament azonban korábban hozzájárult az IS elleni iraki beavatkozáshoz. 

Cameron maga is elismerte, hogy széleskörű rendezési tervre van szükség, így javaslata nem csak a katonai akciókra korlátozódik, hanem arra is kitér majd, mi a teendő Szíriában a katonai lépések után.

A kormányfő szerint ezúttal képes lesz meggyőzni a parlamentet a szíriai beavatkozásról, amelyet Oroszország már szeptember 30. óta folytat. Az oroszokat ért kifogások ugyan még nem tűntek el teljesen – a kritika szerint Moszkva inkább Bassar Aszad elnök megerősítésére koncentrált, semmint az Iszlám Állam gyengítésére –, de a párizsi merényletek óta már egyre több szó van arról, hogy az orosz fél a francia légierővel összehangoltan fogja támadni az IS állásait.

Az ellenzéki Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn ellenzi a brit beavatkozást, de könnyen lehet, hogy pártjának képviselői támogatni fogják Cameron elképzeléseit. Nem zárkózott el a támogatástól a Skót Nemzeti Párt sem, amely kész meghallgatni a kormányfő érveit.

Liam Fox korábbi konzervatív védelmi miniszter szerint továbbra is nyitva kell hagyni annak a lehetőségét, hogy nemzetközi koalíció jöjjön létre, amely szárazföldi erőket vinne Szíriába.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan az Kuvaitban történt, 1991-ben.

Fox a Telegraph cikkében emlékeztetett arra, hogy kizárólag légierővel nem lehet háborút nyerni, ezért a brit hadseregnek, szélesebb szövetségben, a szárazföldön is meg kellene jelennie.

Richard Dannatt, korábbi brit vezérkari főnök szerint nyugati segítséggel a katonakorú szíriai menekülteket kellene felfegyverezni a török menekülttáborokban és onnan visszaküldeni őket, hogy harcba szálljanak az IS ellen.

Rovatok