Index Vakbarát Hírportál

Sok a megválaszolatlan kérdés a bamakói vérengzés körül

2015. november 23., hétfő 14:02

A bamakói luxushotelben elkövetett múlt heti vérengzés körül még mindig számos kérdés tisztázatlan. Nem világos, melyik terrorszervezet követte el, hányan voltak a támadók és az akció összefügg-e a párizsi merényletekkel.

Melyik terrorszervezet követte el az akciót?

A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet pénteken a Twitteren üzente meg, hogy ő áll a támadás mögött. Közölték, hogy az Iszlám Maghreb al-Kaidája nevű észak-afrikai szervezettel közösen hajtották végre a támadást. 

Csakhogy elemzők egészen eddig úgy tudták, hogy Belmohtar szakított a maghrebi al-Kaidával. És hogy a kép még zavarosabb legyen, vasárnap a mali Macina Felszabadítási Front  is magára vállalta a támadás elkövetését.

Hány támadó volt?

Ez nem teljesen világos. A hatóságok azt közölték, hogy két fegyverest lelőttek. Az al-Murabitum vasárnap azt állította, hogy a támadást mindössze ketten követték el, és azt sejtette, hogy a támadók mali állampolgárok voltak: Abdel-Hakím el-Anszári és Moez el-Anszári (a dzsihadista szóhasználatban az al-Anszári független fegyverest jelöl). 

Egyesek szerint csak két támadó lépett be a Radisson Blu hotelbe, de szemtanúk többről beszélnek, vannak, akik 13 fegyveresről számoltak be. A mali hatóságok azt mondják, hogy "legkevesebb" három gyanúsítottat keresnek, noha azt nem pontosították, hogy a keresett személyek közvetlenül részt is vettek-e a támadásban vagy csak segítették az elkövetőket. 

A támadás mindenesetre alaposan előkészítettnek tűnt, ehhez pedig több ember kellett. 

Kik voltak a támadók?

A francia nyomozók DNS-t vettek a két lelőtt fegyverestől, de ennek eredményeiről nem közöltek semmit, mondván, nem akarják így hátráltatni a folyamatban lévő nyomozást. 

A szemtanúk az egyik támadót sötét, míg a másikat világosabb bőrűnek írták le, amiből sokan arra következtetnek, hogy szaharai dzsihadista csoport tagjai lehetnek. 

Ugyanakkor egy mali biztonsági forrás a BBC-nek azt mondta, hogy a támadók angolul beszéltek, igaz, sem a személyazonosságuk, sem a nemzetiségük egyelőre nem nyilvános. Egy másik forrás az AFP-nek azt mondta, hogy a támadók valószínűleg külföldiek. Az ismert guineai énekes, Sekouba "Bambino" Diabate ott volt a hotelben a támadás idején, ő azt mondta, hogy a támadók angolul beszéltek, "nigériai akcentussal". 

Ennélfogva az sem kizárt, hogy a támadók a Boko Haram terrorszervezet tagjai, ők viszont az Iszlám Állammal állnak szövetségben. Ezért lenne meglepő, ha kiderülne, hogy a Boko Haram az al-Kaidával "dolgozik" együtt, mivel az al-Kaida és az Iszlám Állam egymás riválisai. 

Köze van az akciónak a párizsi merényletekhez?

Ez lehetséges, de nincs rá bizonyíték. A párizsi merényleteket az Iszlám Állam katonái hajtották végre. Az is igaz, hogy Franciaország ezer katonát állomásoztat Malin és az egykori gyarmattal aktív gazdasági kapcsolatban van.

Ugyanakkor több mali dzsihadista vezető korábban megfenyegette Franciaországot. Az is igaz azonban, hogy ebben az évben ez már a harmadik olyan merénylet, amit a 2011 óta működő al-Murabitum magára vállalt. Azaz gyakran vannak itt terrorakciók, az ENSZ békefenntartók például ebben az évben már több emberüket veszítették el, mint a korábbi években. Könnyen lehet tehát, hogy csak véletlen egybeesésről van szó. 

Hányan haltak meg?

Ez az, amit biztosan tudunk. A mali kormány által közölt "végleges" adatok szerint a támadásban 19 ember halt meg, 18 szállóvendég (közöttük 14 azonosított külföldi) és egy mali csendőr, két támadót szintén megöltek. 

(Forrás: BBC, MTI)

Rovatok