Index Vakbarát Hírportál

Oszama bin Ladent imádja, az Iszlám Államot utálja a bamakói merénylet atyja

2015. november 24., kedd 10:13

Nem ám olyan egyszerű a terroristák lelke, mint első ránézésre tűnik. A bamakói Radisson Blu Hotel elleni merénylet kitervelőjének tartott Mokhtar Belmokhtar az élő példája annak, hogy a pszichopata őrültek sem mindegyik pszichopata őrülttel találják meg a közös hangot.

A világsajtóban még nem, de a nemzetközi terrorszcénában már jól ismerik Mokhtar Belmokhtar nevét. Belmokhtar szenior terroristának számít, nem ma kezdte az ipart, a bamakói luxushotel megtámadását az általa vezetett terrorcsoport, az al-Murabitum követhette el. 

Ahogy a legtöbb terroristának, Belmokhtar az életrajza is tele van sötét foltokkal. A legtöbb forrás azt állítja, hogy a férfi 1972-ben, Algéria északi részén született, azaz most 43 éves. Már többször meghalt, abban az értelemben legalábbis, hogy a halálhírét már jó párszor bejelentették. Volt, hogy az algériai kormányzati források mondták róla, hogy halott, máskor nyugati hírszerzési források állították ugyanezt.

Pedig nagy valószínűséggel nagyon is életben van.

Belmokhtar mindig is rajongott a fegyverekért, és ha hinni lehet, hogy most 43 éves, akkor szinte tinédzser volt, amikor Afganisztánban a dzsihadisták oldalán, konkrétan az al-Kaida későbbi vezetője, Oszama bin Laden mellett harcolt. Annyira rajongott Bin Ladenért, hogy később az egyik fiát Oszamának nevezte el.

A kilencvenes években már Algériában volt aktív. A helyi iszlamistákkal közösen harcolt az algériai kormány ellen. Terrorcselekmények miatt már kétszer halálra ítélték Algériában. 

Jó ideig az al-Kaida maghrebi szárnyának, az Iszlám Maghreb al-Kaidának egyik fontos figurája volt, de 2012-ben otthagyta a szervezetet, mert összeveszett a helyi vezetőkkel. Ekkortájt alapította meg az al-Murabitum nevű csoportot, ami Nyugat-Afrikában aktív és bármilyen furcsa, de az al-Kaidának az egyik leágazása - miközben ugye Belmokhtar nem csípi az Iszlám Maghreb al-Kaidát. És hogy még zavarosabb legyen az egész, a bamakói merényletet Belmokhtar állítólag az Iszlám Maghreb al-Kaidával közösen követte el. 

Belmokhtar nem kispályás terrorista, embereivel 2013-ban megtámadták a líbiai határnál fekvő Amenas melletti gázkitermelő telepet. A terroristák akkor túszul ejtették az ott dolgozó többszáz algériait és 41 külföldit. Belmokhtar emberei azt követelték, hogy Franciaország fejezze be a Maliban indított háborút és vonuljon ki az országból. A túszdráma vérfürdőbe torkollott: 39 túsz és 29 terrorista halt meg. 

Paul Melly, a Chatham House agytröszt afrikai programjának elemzője szerint Belmokhtar sokkal jobban szereti a ritkább, de véresebb merényleteket, mint a gyakori, de kevés áldozatokkal járókat. 

Érdekes, hogy Belmokhtar nem szereti az Iszlám Államot és elemzők szerint a bamakói támadás is az Iszlám Állammal való versengésének az eredménye. Azaz Belmokhtar ezzel akarta túllicitálni a párizsi merényleteket. Belmokhtar azért nem szereti az Iszlám Államot, mert az muszlimokat is gyilkol és szerinte megosztja a Közel-Keleten élő muszlimokat, ezzel pedig árt a dzsihádnak. Az Iszlám Állammal szövetkező afrikai Boko Haram terrorszervezetet sem bírja, és a Boko Haram erejét az al-Kaidával próbálja meg ellensúlyozni Afrikában. 

Rovatok