Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Szavak helyett katonai eszközök kellenek

2015. november 25., szerda 21:37 | aznap frissítve

Angela Merkel német kancellár Párizsban találkozott Francois Hollande francia elnökkel, akivel a République téren tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Az esti tárgyalásuk előtt tartott sajtótájékoztatón Hollande azt kérte, hogy Németország vállaljon nagyobb szerepet az Iszlám állam elleni katonai akcióban Szíriában és Irakban.

„Nagyon figyelmes leszek arra, amit erről a kancellár fog mondani, ismerve a külföldi beavatkozással kapcsolatos németországi szabályokat" – fogalmazott a francia elnök arra utalva, hogy minden külföldi katonai beavatkozáshoz előzetesen a német parlament felhatalmazására van szükség.

Gyorsan lépni fogunk, mert együtt akarunk harcolni a terrorizmus ellen, ez a feladatunk, és határozottan kell cselekedni. Az Iszlám Államot nem tudjuk szavakkal legyőzni, katonai eszközökre is szükség lesz

– mondta Merkel a Le Figaro szerint.

A német kormány, amely nem vesz részt az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban, napközben jelezte, 200-ról 650-re emelik a Bundeswehr Maliban szolgáló kontingensének maximális létszámát, hogy tehermentesítsék a francia erőket, és 100-ról 150-re emelik az Iszlám Állam ellen harcoló észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) kiképzésében segédkező német katonák számát.

Hollande arról is beszélt, hogy nem szabad összemosni a menekülteket és a terroristákat. Szerinte Európa kötelessége fogadni a menekülteket, akik közül nagyon sokan éppen a szíriai mészárlások, a rezsim bombázásai és az Iszlám Állam elől menekültek el.

Közben a francia képviselők és a szenátus is megszavazta, hogy meghosszabbítsák az IS ellen kezdett légi csapásokat, mert az alkotmány alapján négy hónapon túli katonai beavatkozáshoz a parlament jóváhagyása is kell.

A Le Figaro azt is megírta, hogy több mint harminc gyerek veszítette el egy vagy mindkét szülőjét a novemberi 13-i párizsi merényletekben, őket feltehetően meg fogja illetni az anyagi támogatással járó "nemzet árvája" státus 21 éves korukig, írja az MTI.

A franciaországi koncertszervezők pedig 50 millió eurós (kb. 15,6 milliárd forint) nagyságrendű kormányzati segélyt kérnek a párizsi merényletek miatt visszaesett forgalom miatt. A koncertszervezőket és koncertterem-tulajdonosokat tömörítő Prodiss nevű szövetség ugyan üdvözölte a francia kormány által létrehozott első, 4 millió eurós (kb. 1,25 milliárd forint) segélyalapot, hangsúlyozták azonban, hogy a sokkhullám középtávon egy nagyobb szabású kormányzati segélytervet tesz szükségessé.

Rovatok