Index Vakbarát Hírportál

Schmittelte doktoriját a román belügyminiszter

2015. november 26., csütörtök 18:41

Tovább tombolt a plágiumtornádó a román politikai elitben, ezúttal a belügyminiszter, Petre Toba került a másolás viharába. 

A még csak néhány hete hivatalban lévő korábbi országos rendőrfőkapitány a katonai és hírszerzési tudományok területén szerzett doktori címet az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen. 

Doktori értekezéséről a PressOne nevű román lap derítette ki, hogy leginkább csak nyomokban tartalmaz saját gondolatokat: 390 oldalból 250-et szó szerint vett át más munkáiból, idézőjelek nélkül. Bónusz: forrásmegjelölés nélkül emelt át illusztrációkat is. 

Toba a dolgozatában egy áltudományos újítással is meglepte az egyetemi életet: Joseph Stiglitz és Barry Buzan nevét megváltoztatta Joseph Stiglitz Apudra és Barry Buzan Apudra. Az "apud" a román tudományos írásban eddig azt jelentette, hogy "szerint", a rendőrdoktor viszont családnévként használta, így a bibliográfiában Stiglitz és Buzan nevét az "A" betűhöz sorolta. 

A legviccesebb a politikus magyarázkodása, ami szintén felveti a gondolatplágium gyanúját. Toba azt nyilatkozta a PressOne-nak, hogy "jóhiszeműen dolgozott a doktoriján". Ez a megfogalmazás a magyar belpolitikában sem ismeretlen, egész pontosan Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök írta ezt 2013-ban a Semmelweis Egyetem Jogorvoslati Bizottságának:

a dolgozatomat jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítettem.

A román kormány szóvivője csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, amennyiben bebizonyosodik, hogy a belügyminiszter plagizált, távoznia kell a kormányból. 

Már több magas rangú román vezetővel szemben felmerült a plágium gyanúja, a szociáldemokrata Victor Ponta volt miniszterelnök önként mondott le doktori címéről egy hasonló botrány nyomán.

A cikkhez használt források: Foter.ro, Index.hu, MTI. 

Rovatok