Index Vakbarát Hírportál

Salah a támadások után egy nappal beszélt bátyja öngyilkos merényletéről

2015. november 27., péntek 13:47 | aznap frissítve

A párizsi támadások miatt nagy erőkkel keresett Salah Abdeslamot a merényletek másnapján egy régi gyerekkori barátja vitte el Brüsszel egyik városrészéből egy másikba, derült ki a La Libre Belgique szerint. Salah az út alatt elmondta az őrizetbe vett Ali Oulkadinak, hogy bátyja, Brahim felrobbantotta magát, a saját szerepéről azonban semmit sem mondott, állítja a férfi ügyvédje.

Salah Abdeslamról eddig azt lehetett tudni, hogy két barátja Brüsszelbe vitte autóval a támadások utáni hajnalban. Azóta keresik Franciaországban, Belgiumban és már Németországban is.

Ügyvédje azt mondta, hogy Oulkadi a támadások utáni szombaton délután egy körül hívták fel, hogy vegyen fel autóval egy barátot az egyik metrómegállónál Brüsszel Laeken városrészében. A férfi állítása szerint eredetileg nem is tudta, hogy Salahról van szó, és elsőre fel sem ismerte, mert sapka volt rajta.

Az autóban viszont Salah elmondta, hogy bátyja embereket ölt Párizsban, aztán pedig felrobbantotta magát. Ügyvédje szerint ez a hír teljesen sokkolta Oulkadit, aki mindkét testvér gyerekkori barátja volt. Salah azt kérte tőle, hogy vigye el a közeli Schaerbeek városrészbe, aminek a férfi eleget tett, közben pedig egy kávére is megálltak.

Ügyvédje szerint a férfinek semmi köze a párizsi támadásokhoz, nem radikalizálódott, semmilyen korábbi bűncselekményt nem követett el, de amikor megtudta, hogy Salah-ot keresik, akkor megijedt, és ezért nem adta fel magát. Oulkadit végül hétfőn vették őrizetbe.

Oulkadi egy másik férfi, Abdeilah Chouaa társaságában jelent meg a bíróság előtt, de az ő szerepéről egyelőre semmit sem tudni.

Csütörtökön két másik embert is őrizetbe vettek Belgiumban, egyiküket Brüsszelben, a másikat Verviers-ben. Állítólag testvérek, de egyiküknek lehet, hogy nincs köze a nyomozáshoz.

Rovatok