Index Vakbarát Hírportál

Salah Abdeslam hetekkel a támadások előtt detonátorokat vásárolt

2015. november 28., szombat 18:16

Néhány héttel a párizsi támadások előtt a még mindig keresett Salah Abdeslam több mint tíz detonátort vásárolt, írja a Le Parisien.

A lap szerint a nyomozáshoz közel álló több forrás is megerősítette nekik, hogy Salah októberben egy pirotechnikai cégnél járt Val-d'Oise-ban. A cég vezetője szerint már akkor feltűnt nekik, hogy Salah arról kérdezősködött, megbizhatóan működnek-e a detonátorok, amikből aztán több mint tizet vett.

A vásárláshoz a jogosítványát használta, azzal igazolta a személyazonosságát. A támadások után a cégnél látták, hogy keresik, ezért felvették a kapcsolatot a hatóságokkal.

Ezer embert nem engedtek be

Közben a francia-német határon egy ellenőrzőpontot meglátogató Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter bejelentette, hogy a november 13-i párizsi támadások óta már közel ezer olyan embert nem engedtek be Franciaországba, akikkel szemben biztonsági aggályok merültek fel.

Cazeneuve megismételte, hogy addig marad a határellenőrzés, amíg a terrorveszély fennáll. A határok mentén közel 15 ezer rendőrt, csendőrt és határrendészt mozgósítottak, írja a Le Figaro.

Elfogtak három embert Spanyolországban

A spanyol belügyminiszter bejelentette, hogy őrizetbe vettek Katalóniában két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy be akartak szervezni fiatal dzsihadistákat, és egy nőt, aki a Közel-Keletre akart utazni, hogy csatlakozzon ottani terrorszervezetekhez. Azt nem mondták, melyik országba ment volna.

Rovatok