Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam afrikai szárnyának 100 terroristáját kapták el

2015. december 2., szerda 13:22

A kameruni hadsereg szerdán letartóztatta a Boko Haram  több mint 100 terroristáját, és kiszabadított 900 túszt a nigériai-kameruni határon - írja az AFP Joseph Beti Assomo kameruni védelmi miniszterre hivatkozva.

 A miniszter az eredményeket a kameruni-nigériai határon zajló háromnapos hadművelet végén ismertette, melyről egyelőre közelebbi részleteket nem tudni. Az eredetileg Nigériában tevékenykedő Boko Haram az utóbbi időkben kiterjesztette működését a szomszédos Csádra, Nigerre és Kamerunra - viszont a térség állami haderői is szövetkeztek a terrorszervezet ellen. A korrupció miatt is akadozó terrorizmus-elleni műveletekbe a hagyományosan erős helyi francia kontingens mellett 300 amerikai katona is bekapcsolódott

A terrorszervezet 2014 márciusában csatlakozott az Iszlám Állam külföldi vilajet-jeihez, és abban a naptári évben a Global Terrorism Index szerint több mint 6600 ember meggyilkolásáért volt felelős. Rendszeresen rabolt el gyerekeket - például egy egész keresztény lányiskolát -, akik vagy gyerekkatonákként, vagy szexrabszolgákként vagy pedig öngyilkos merénylőkként végezték. A Boko Haram egyébként is előszeretettel rombolt le iskolákat - az ENSZ számításai szerint egyedül 2015-ben 1100 oktatási intézményt pusztított el. Az évek óta tartó harcok miatt 2,5 millió ember menekült el lakóhelyéről.

Rovatok