Index Vakbarát Hírportál

Párizsi terror: Belgiumban új gyanúsítottakat vettek őrizetbe

2015. december 3., csütörtök 16:01 | aznap frissítve

Belgiumban két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben - jelentette az  MTI. A két férfi ellen vádat emeltek, és ezzel nyolcra nőtt a belgiumi vádemelések száma az ügyben.

A vasárnap reggel őrizetbe vett férfiak nincsenek a leginkább keresett gyanúsítottak között. Egyikük kapcsolatban állt Bilal Hadfival, az egyik párizsi öngyilkos merénylővel.

A belga Le Soir lap szerint egyikük egy 20 éves francia, aki már többször megpróbált Szíriába menni. Vasárnap a brüsszeli reptéren fogták el, egy Marokkóba tartó gépre szállt volna fel. A másik egy 28 éves belga férfi, akit saját otthonában fogtak el egy Molenbeekben tartott házkutatás során.

Ki kellett venniük az akkumulátorokat

A Le Monde közben megszerezte annak a férfinak a vallomását, aki a párizsi támadások utáni szombaton Brüsszel egyik kerületéből egy másikba vitte át autóval Salah Abdeslamot. Az már korábban is kiderült, hogy egy barátja, Hamza Attou – egy társával együtt ő vitte Salah Abdeslamot Franciaországból Brüsszelbe – hívta fel, és a múlt héten őrizetbe vett Ali O. állítása szerint azt hitte, hogy csak őt kell majd felvennie egy metrómegállónál. Ott azonban Attou  Salah Abdeslammal együtt szállt be az autóba, és egy kávézóba mentek.

A most megszerzett vallomás szerint Salah arra kérte a két másik férfit, hogy vegyék ki a mobiljuk akkumultárát, hogy nehogy be tudják őket mérni. Salah arra nem válaszolt, hogy neki milyen köze volt pontosan a támadásokhoz, viszont tudni akarta, mennyien haltak meg, már azonosították-e az öngyilkos merénylőket. Salah Abdeslam állítólag arról beszélt, hogy neki nem is kellett volna ott lennie a támadásokkor. Nagyjából húsz percet beszéltek, nagyjából délután fél háromkor látták utoljára Salah Abdeslamot.

Rovatok