Index Vakbarát Hírportál

A német hadsereget is bevetik az Iszlám Állam ellen

2015. december 4., péntek 11:38 | aznap frissítve

A német parlament, a Bundestag megszavazta a német hadsereg bevetését az Iszlám Állam (IS) ellen. A név szerinti szavazáson 445 képviselő szavazott igennel, 146-an nemmel (a zöldek és a baloldali Linke), 7-en tartózkodtak. A német parlament 2016. december 31-ig adott felhatalmazást a Bundeswehrnek az Iszlám Állam elleni műveletek támogatásához. A bevetéssel a németek Franciaországot, Irakot és az IS ellen harcoló, 64 ország által alkotott nemzetközi szövetséget segítik.  

Németország elsősorban a felderítésben és a térségben szolgáló erők biztosításában vesz rész.  A kormány eddig napvilágot látott tervei szerint a németek hat Tornado felderítőgéppel segítik az IS elleni légi csapásokat, egy német fregatt is biztosítja majd a térségben állomásozó Charles de Gaulle repülőgép-hordozó védelmét, a németek részt vesznek a repülőgépek légi utántöltésében, a célmeghatározáshoz pedig műholdas felderítési adatokkal segítik a szövetségeseket.

A műveletekben 1200 katona vesz részt. A misszió költsége 2016-ban 134 millió euró (kb. 41 milliárd forint). Ez lesz a német hadsereg második legnagyobb külföldi művelete. Német katonák nem fognak Szíria területére lépni, csak a környező országok támaszpontjairól irányítják a bevetéseket. Még akkor sem, ha egy német gépet lelőnek: a személyzet kimentését ebben az esetben amerikai és szövetséges kommandósok végzik.  

A parlamenti szavazás után napokon belül elkezdődhet a német hadsereg szíriai küldetése. A Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó hajó védelmére kijelölt Augsburg nevű fregatt már kivált a Európai Unió embercsempészek ellen indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri katonai műveletének kötelékéből, és egy-két napon belül csatlakozik a Charles de Gaulle védelmét biztosító nemzetközi hajórajhoz. A német felderítő és légi utántöltő repülőgépeket már a jövő héten áttelepítik a dél-törökországi Incirlikben működő NATO-támaszpontra.

Németország saját felfogása szerint nem háborúban vesz részt, hanem  nemzetközi jogi értelemben egy terrorszervezet ellen lép fel fegyveres erejével. Erre az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozata és az ENSZ Alapokmányának önvédelemről szóló 51. paragrafusa alapján joga van.

Szerdán a londoni alsóház is  jelentős többséggel  hagyta jóvá a csatlakozást a szíriai hadműveletekhez. A döntés után néhány órával négy  brit, Tornado típusú harci gép szállt fel a brit királyi légierő (RAF) ciprusi támaszpontjáról csütörtök hajnalban,  és végrehajtották az első légi csapásokat az Iszlám Állam szíriai állásai ellen. 

A szövetséges erők Iszlám Állam elleni hadműveletei amerikai irányítással folynak. Oroszország szeptember 30-án kezdte el légi csapásait a terrorszervezet állásai ellen.

 

Rovatok