Index Vakbarát Hírportál

Női Korán-iskola tanulója volt az egyik San Bernardinó-i lövöldöző

2015. december 7., hétfő 11:15

A San Bernardinó-i lövöldözés női résztvevője egy neves pakisztáni Korán-iskola tanulója volt – írja az MTI.

A 29 éves Tashfeen Malik férjével szerdán 14 embert megölt, 21-et pedig megsebesített a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd a rendőrökkel vívott tűzharcban végül életét vesztette. Malik a Multan városban lévő al-Huda medreszében tanult, amelybe jellemzően középosztálybeli nők járnak. Malik egy kétéves kurzusra jelentkezett, amit végül nem fejezett be. 

A nő 2007 és 2013 között a multani Bahauddin Zakarija egyetemen gyógyszerészetet tanult, és ottani évfolyamtársai szerinte a medreszébe az egyetemmel párhuzamosan járt, esténként. Az egyik évfolyamtárs úgy nyilatkozott, hogy Malik viselkedése teljesen megváltozott a medreszés órák hatására, a korábbihoz képest sokkal komolyabb és szigorúbb lett. 

Az iskolát, amely Pakisztán legnagyobb női Korán-iskolája, korábban többen bírálták amiatt, hogy a tálib lázadókéhoz közel álló ideológiát hirdet. A pakisztáni kormány egy ideje problematikusnak tartja a Korán-iskolákat, azzal vádolja őket, hogy a szélsőségesség melegágyai. Pervez Rasíd tájékoztatási miniszter egyenesen kijelentette, hogy a medreszék „az analfabetizmus és a tudatlanság egyetemei”.

A Los Angeles Times pénteken azt jelentette, hogy Malik férje, Syed Rizwan Farook kapcsolatban állt legalább két szélsőséges szervezet, köztük a szíriai an-Núszra Front embereivel. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szombat reggeli nyilatkozata szerint a két merénylő a szervezet „követője” volt. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, arra viszont eddig nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá.

Rovatok