Index Vakbarát Hírportál

A lengyel elnök nem iktat be három alkotmánybírót

2015. december 8., kedd 20:45

Andrzej Duda lengyel elnök nem iktatja be hivatalába az előző parlamenti ciklus végén megválasztott három alkotmánybírót - közölte az MTI. Duda annak ellenére döntött így, hogy az alkotmánybíróság korábban törvényesnek találta megválasztásukat.

A lengyel parlament novemberben, nem sokkal a kormányváltást eredményező választások után érvénytelenítette az előző parlamenti ciklus végén megválasztott öt alkotmánybíró kinevezését, és ehelyett öt új bírót választott meg, akik közül négyet Duda elnök már ki is nevezett, az ötödiket pedig a napokban tervezi beiktatni.

Az alkotmánybíróság azonban a múlt heti ítéletében az előző ciklus végén megválasztott bírók közül három kijelölését törvényesnek mondta ki, és csak kettejük esetében állapított meg alkotmánysértést.

A Lengyelországban az utóbbi napokban heves belpolitikai és jogi vitát kiváltó ügy még augusztusban kezdődött, amikor is az előző parlament az akkor kormányzó jobbközép-liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) többségével törvénymódosítást fogadott el, amely lehetővé tette, október elején - nem sokkal a választások előtt - a törvényhozás annak ellenére is megválassza az alkotmánybíróság öt új tagját, hogy azok elődeinek hivatali ideje csak a választások után ért véget.

A lengyel alkotmánybíróság tagjait 9 évre választja meg a szejm, és az államfő iktatja be őket hivatalukba. Az alkotmánybíróság jelenlegi 15 tagja közül kilencet a PO, ötöt a PiS jelenlegi, egyet pedig a PiS előző, 2005 és 2007 közötti kormányzása idején választottak meg.

Rovatok