Index Vakbarát Hírportál

Civilek haltak meg a szíriai légicsapásban

2015. december 8., kedd 00:30 | aznap frissítve

Legkevesebb 26 civil vesztette életét hétfőn egy dzsihadisták elleni légicsapásban Szíria északkeleti részén egy szíriai emberi jogi szervezet tájékoztatása szerint, írja az AFP.

Az amerikaiak által vezetett koalíció a Hasakeh tartománybeli Al-Khan nevű településre mért légitámadást, azonban az Iszlám Állam fegyveresei a település szélén vannak, így az összes áldozat civil volt, mondta a szervezet vezetője, Rami Abdel Rahman. Az áldozatok között hét gyerek és négy nő van, 17 ember pedig eltűnt a romok alatt.

Egy másik emberi jogi szervezet, az OSDH viszont azt állítja, hogy szintén az Amerika által vezetett koalíció légicsapásai végeztek négy szír katonával az Iszlám Állam ellenőrizte Deir-ez-Zór tartományban lévő katonai táborban vasárnap. Állításuk szerint 13 másik katona megsebesült. Egy másik támadásban viszont három civil vesztette életét, egy nő és két gyermeke. A szír külügyminisztérium szintén Amerikát teszi felelőssé az esetért, ugyanakkor Amerika Oroszországot teszi felelőssé az ügyért.

Eközben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága bejelentette,hogy készek tárgyalni az Iszlám Állammal, hogy az iszlamisták által ellenőrzött területekre humanitárius segélyeket juttathassanak el. Az ENSZ és partnerszervezetei viszont rekordösszeget, több mint 20 milliárd dollárt kértek humanitárius támogatásra, mivel a II. világháború óta nem szorultak annyian segélyre a világon, mint most Szíriában, Irakban, Dél-Szudánban és Jemenben.

Rovatok