Index Vakbarát Hírportál

Izlandon adóügy miatt hódít a sumér egyház

2015. december 9., szerda 10:51

Két hét alatt Izland lakosságának egy százaléka beállt a zuizmus hívének. A sumér istenek imádásán alapuló egyházat 2013-ban ismerték el a 317 ezer lakosú szigetországban.

Jelenleg 3100 támogatója van, és ha ilyen ütemben halad a növekedése, hamarosan a lekörözi a lutheránus egyházat. Az ezerfős muszlim közösséget már lehagyta.

A sóknargjöld a protestantizmus melegágya

Persze nem valószínű, hogy a lakosság 73 százalékát adó evangélikusok hirtelen átpártolnának a sumér többistenhitre, már csak azért sem, mert valójában nem egyházi fordulatról, hanem adószabályozási tiltakozásról van szó.

Persze, született már egyház pénzügyi vitából, ott van például Luther Márton, aki 95 tételét részben épp a katolikus egyház búcsúcédula üzlete elleni tiltakozásul szögelte ki a wittenbergi vártemplom kapujára. 

A helyzet Izlandon az, hogy kötelesek egyházi adót fizetni saját egyházuknak, vagy, ha nincsenek egyetlen elismert egyház tagjaként regisztrálva, esetleg egyszerűen felekezeten kívüliek, akkor ugyanezt az adót a költségvetésbe fizetik be.  Ennek az adónak a neve sóknargjöld.

Így lényegében a nem vallásosak több adót fizetnek az államnak, mint a hívek.

Ezt unták meg a zuizmussal tiltakozók, az egyház meg jól ráérzett a hívek profán igényeire és a sumér istenek útmutatásainak megfelelő értelmezésével meghirdette, hogy az adó útján beszedett pénzt vissza is téríti követőinek – írta a Guardian.

Az egyház nem is tagadja, hogy meg akarja hekkelni a jelenlegi rendszert. Nem véletlen, hogy a kezdeményezést a Kalózpárt is támogatja, amelynek képviselője benne van a főváros önkormányzatában is.

Ön zuista?

  • 1077
    Adóm egy százalékáért bármelyik istent kész vagyok imádni
  • 257
    Micsoda nihilizmus, így lázadozni a történelmi egyház ellen

Az egyház angol nyelvű oldalán a vallásszabadság, és a vallástalanság szabadságát hirdeti, követelve, hogy töröljék el a vallási felekezethez tartozósról szóló állami regisztrációt, hogy az egyházi szervezetek ne élvezzenek pénzügyi előnyöket bármely más szervezettel szemben.

A zuista egyháznak a végítélet napjaira és a későbbiekre sincsenek nagy tervei. Ígéretük szerint, amint teljesül a követelésük, megszűnnek.

Rovatok