Index Vakbarát Hírportál

Az USA hivatalosan is a Hóman-szobor megakadályozását kéri

2015. december 15., kedd 18:29

A Szálasi Ferenc mellett utolsókig kitartó politikus és történész emlékműve jelen állás szerint mégis elkészül.

Kedden a Political Capital és a budapesti amerikai nagykövetség szervezésében egy zárt körű, angol nyelvű konferenciát tartottak Budapesten Hóman Bálint politikai tetteiről és antiszemitizmusáról, ahol az amerikai kormány képviselői hivatalosan is elítélték a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobrot.

USA: Akadályozza meg a magyar kormány!

A rendezvényen ugyanis magas rangú amerikai diplomaták is részt vettek: Robert Berschinski helyettes külügyi államtitkár, Ira Forman, az USA külügyminisztériumának az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja és Nicholas Dean, az USA holokauszt-ügyekben illetékes különmegbízottja. A vs.hu beszámolója szerint Robert Berschinski azt mondta,

korábban már világossá tették formális és informális csatornákon is a magyar kormánynak, hogy szeretnék, ha megakadályozná a szobor felállítását, mert tudták, hogy képes is erre. 

A helyettes államtitkár még a következőket is hozzátette: „Az természetesen a magyar, a székesfehérvári polgárok dolga, hogy eldöntsék: látni akarják- e ezt a szobrot. De jogunk és kötelességünk, hogy feltegyük a kérdést a magyar kormánynak: támogat-e egy ilyen lépést, emléket akar-e állítani egy ilyen embernek."

A Hóman-szoborra a magyar állam 15, a székesfehérvári önkormányzat 2 millió forintot adott, és ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az amerikai bírálatok elsősorban annak szóltak és arra irányultak, hogy ne legyen közpénz és állami támogatás a szoborprojekt mögött. Az Orbán-kormányt olyan tengerentúli szereplők szólították fel ráadásul a szoborállítás megakadályozására, akik kifejezetten baráti viszonyt ápolnak a magyar kormánnyal és a Fidesszel.

Nem fújják le a jobbos civilek

A múlt héten végül Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is kihátrált a szobor támogatása mögül, és felszólította az emlékműállítást kezdeményező Hóman Bálint Kulturális Alapítványt, hogy fújják le a kezdeményezést, vagy fizessék vissza a szoborhoz felhasznált közpénzt. Az alapítvány szintén kedden bejelentette: utóbbi opciót választják, vagyis a szobrot felállítják, és a közpénzt visszafizetik.

Azonban ahogy azt szintén megírtuk, az alaptörvény, valamint az önkényuralmi névhasználatot szabályozó, 2013-tól hatályban lévő fideszes törvénymódosítás alapján maga a civilszervezet sem viselhetné Hóman Bálint nevét, hiszen ő egy totalitárius rendszer működtetésében vett részt. Ráadásul azután tette ezt Hóman, hogy Magyarország elveszítette szuverenitását, legalábbis az alaptörvény preambuluma szerint. Mindezek alapján a Hóman Bálint Kulturális Alapítványnak meg kellett volna 2014-ig változtatnia a nevét, hogy teljesen törvényesen működhessen, ezt mégsem tette meg.

A botrány mellékszála, hogy a jelenlegi és a volt igazságügy-miniszter jelenleg egymásra mutogat: a szoborállítástól elhatárolódó Trócsányi László azt állítja, a Hóman-szobor anyagi támogatásáról szóló döntés még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, tehát Navracsics Tibor vezetése alatt született meg, nekik csupán technikai szükségszerűségből kellett azt végrehajtaniuk. A volt miniszter, jelenlegi EU-biztos Navracsics azonban hétfőn ezt tagadta. Egészen pontosan azt mondta, közigazgatási és igazságügyi miniszterként ebben az ügyben semmilyen döntést nem hozott, a szobor felállításának sem támogatását, sem finanszírozását nem hagyta jóvá.

A Hóman-szobortól egyébként Lázár János is nyilvánosan elhatárolódott, aki vállalhatatlannak és védhetetlennek nevezte még augusztusban Hóman Bálint politikai tevékenységét, de elismerően szólt történészi munkásságáról.

Orbán nem támogatja, de nem akadályozza meg

Hogy a Hómannak való emlékműállítás az alaptörvénybe ütközik, azt maga Orbán Viktor is elismerte utolsó 2015-ös parlamenti szereplésén egy ellenzéki kérdésre. Azt mondta, Magyarország 1944. március 19-én elveszítette szuverenitását, 1990. május 2-án pedig visszanyerte azt. Szerinte a megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal. 

A miniszterelnök azonban csak arról beszélt, hogy a magyar kormány nem támogatja a szobrot. Különböző magyarországi és külföldi tiltakozók azonban arra is felszólították a kormányt, hogy egyrészt akadályozza meg a szoborállítást, másrészt ítélje el nyilvánosan Hómant. Utóbbiakra nem került egyelőre sor.

Jelenleg tehát úgy áll, december 29-én, Hóman 130. születésnapján igenis felállítják a szobrot Székesfehérváron. Hivatalosan állami és önkormányzati támogatásból, de annak utólagos visszafizetésével, ami így aligha fogja kielégíteni a tiltakozókat.

Rovatok