Index Vakbarát Hírportál

A biztonsági főnök hagyta, hogy az ellenzék könnygázt dobáljon

2015. december 15., kedd 10:36

Leváltották a koszovói parlament biztonsági főnökét, mert összejátszott az ellenzékkel, és megengedte, hogy könnygázpalackokat vigyenek a pristinai parlament épületébe – idézi a Koha Ditore koszovói napilap keddi számát az MTI.

Az ellenzéki pártok szeptember óta minden lehetséges módon akadályozzák a parlament munkáját: tojásdobálnak a kormány képviselőire, fütyülnek a beszédek közben, de többször dobtak könnygázgránátokat az ülésterembe a fontos szavazások előtt.

Az ügy előzménye, hogy augusztus 25-én a koszovói és a szerb miniszterelnök aláírta azt az egyezményt, amelyik az ország szerb többségű helyi önkormányzatainak több jogot és erős önrendelkezést biztosít. Az egyezményt az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások egyik feltételéül szabta mindkét fél számára. A részleges autonómia mellett energetikai valamint a távközlési ügyekben is szorosabb együttműködést vár el a felektől.

Ez viszont nem tetszett az albán többségű ország ellenzéki pártjainak, mert szerintük az egyezmény túl nagy szabadságot ad a szerb kisebbségnek és ezzel a koszovói albánok kerülhetnek hátrányos helyzetbe. A legnagyobb, Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű tömörülés képviselői a szeptemberi ülésszak elején kezdték akadályozni a parlament munkáját. Először tojásokat dobáltak a kormány tagjaira, köztük Isa Mustafa kormányfőre, aztán, amikor ez nem használt, októberben könnygázra váltottak.

Emiatt az épületben szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. De mégis szinte minden ülésen előkerül valami: november közepére már negyedjére dobtak könnygázgránátot az ülésterembe. Glauk Konjufca, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű ellenzéki párt frakcióvezetője korábban közölte, hogy a könnygázpalackok a koszovói rendőrségtől vannak.

Az ellenzék nem sokat ért el az akciókkal: kitiltották őket a szavazások idejére az ülésekről. Így ment át a jövő évi költségvetés is.

Az ellenzéki pártok azt követelik, hogy Mustafa vonja vissza aláírását az augusztusi megállapodásról. Ezt egyébként teljes egészében nem is hozták nyilvánosságra: a tiltakozók így is túlzottnak tartják az autonómiát. Az ellenzék egyetlen eredménye, hogy a koszovói alkotmánybíróság november elején - végleges döntéséig - felfüggesztette a megállapodást. Ez viszont nem vetett véget a tiltakozó akcióknak.

Az obstrukció miatt előzetes letartóztatást rendeltek el több ellenzéki képviselő ellen. Hétfő este nyolc képviselőt vettek őrizetbe és hallgattak ki, velük már tizenhárman vannak rendőri felügyelet alatt.

Az ellenzékiek akcióit kormányellenes tüntetések is kísérik. November végén kövekkel dobálták meg a törvényhozás épületét, majd az azt védő rendőröket is. A tömeg feloszlatására könnygázt vetettek be.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenedését Szerbiától. Az egykor Belgrádhoz tartozó déli tartomány függetlenedését Szerbia a mai napig nem ismeri el – így van ezzel Ciprus, Szlovákia, Románia és Görögország, valamint az EU-n kívül Oroszország és Kína.

Rovatok