Index Vakbarát Hírportál

Feltételezett terroristák miatt razziázik a bosnyák rendőrség

2015. december 22., kedd 11:06

Az Iszlám Állammal kapcsolatban lévő feltételezett terroristákat fogtak el Bosznia-Hercegovinában. A kedd hajnali szervezett rajtaütések után a rendőrség 11 embert állított elő Szarajevó egyik külvárosában, írja a Nezavisne Novine című bosnyák lap.

A helyi belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendőrség 15 embert keres, akik az Iszlám Állam iraki és szíriai erőivel állhatnak kapcsolatban. A titkosszolgálati jelentések szerint a keresett emberek a boszniai muszlim fiatalokat toboroztak, hogy a Közel-Keleten harcoljanak a terrorszervezet kötelékében, de közük lehet az országon belül szervezett támadásokhoz is.

Rendőrségi információk szerint a Sokolji városban tartott házkutatásokon tárgyi bizonyítékokat találtak arra, hogy az előállítottak kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal. Az egyik lakásban megtalálták a szervezet zászlóját is.

November közepén egy férfi egy automata fegyverből nyitott tüzet két katonára a bosznia-hercegovinai főváros Rajlovac nevű részében. A két katona a helyszínen életét vesztette, a támadó ezután rálőtt egy buszra, majd magával is végzett, mielőtt a rendőrök elfoghatták volna. Nem hivatalos információk szerint az elfogottak között van a boszniai feltételezett terroristacsoport egyik vezetője, Kemal Murić is. Murić lehet a novemberi támadás egyik felbujtója.

Bosznia-Hercegovina kormánya tavaly törvényben tiltotta meg, hogy állampolgárai külföldi harcokban vegyenek részt vagy erre toborozzanak és kiképezzenek másokat. Öt év börtön járhat a szervezőknek, tíz a harcolóknak. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan, vagy a médián keresztül népszerűsítik a részvételt a külföldi harcokban, írja az MTI.

A 3,8 milliós balkáni országban a lakosság mintegy 40 százaléka muszlim. A bosnyák belügyminisztérium nyári közlése szerint legalább 150 boszniai állampolgár vesz részt a közel-keleti harcokban. Többségük a szélsőséges iszlamista terrorszervezetekhez csatlakozott.

Rovatok