Index Vakbarát Hírportál

Azt hitte, a tél miatt alig jönnek már menekültek?

2015. december 28., hétfő 16:21

Akkor tévedett. A törökökkel kötött EU-s megállapodás hatása sem látszik, a görög és a török partoknál is folyamatosan mentik ki a menekülteket. Közben Szlovénia a tiltakozás ellenére is építi a pengés drótkerítést a horvát határra.

Nem apad a Görögországba tartó menekülthullám, vasárnap csaknem 3500-an érkeztek az égei-tengeri szigetekre az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex szerint, írja az MTI. Közben több mint ezer afrikai menekült érkezett hétfőn Szicíliába is egy norvég tankhajó és az olasz parti őrség egyik hajójának fedélzetén.

Görögország: alig csökken a menekülthullám

Korábban az időjárás rosszabbra fordulásával olyan hírek érkeztek, hogy a Görögországba irányuló menekülthullám jelentősen visszaesett, a legújabb adatok azonban nem ezt mutatják.

Vasárnap 3467-an értek partot Görögországban, ami csak kismértékű csökkenés az utóbbi hónapokban jellemző napi 4-5 ezerhez képest.

Ez azt is jelenti, hogy az uniós tagállamok elégedetlensége várhatóan nőni fog, ha Törökországnak az EU-val nemrég kötött, Ankarának anyagi ösztönzőket ígérő megállapodás ellenére sem sikerül megfékeznie az unióba tartó menekültáradatot.

Hétfőn egy komphajó fedélzetén nagyjából 1550 migráns és menekült érkezett Athén kikötőjébe, Pireuszba, őket az égei-tengeri Leszbosz, Híosz és Számosz szigetéről gyűjtötték össze. A hétvégén összesen közel 6 ezer embert szállítottak így Pireuszba. 

Közben a Frontex hétfőn a görög határokon megkezdte Poseidon Rapid Intervention fedőnevű bevetését, amely az eddigi Poseidon Sea missziót váltja fel. Az új küldetés 376 résztvevőjének feladata a migránsok kihallgatása, ujjlenyomatának levétele, valamint személyi okmányaik ellenőrzése lesz.

A Balkánon napi háromezren jönnek

A göröghöz hasonló a helyzet a balkáni útvonal további országaiban is. A szlovén média szerint a karácsonyi ünnepek alatt sem csökkent a menekülthullám Horvátországban és Szlovéniában. A legfrissebb ljubljanai adatok szerint október közepe óta 366 432 menekültet regisztráltak Szlovéniában, csak az elmúlt tíz napban 28 854-et.

A migrációs nyomás decemberben némileg csökkent, naponta átlagban 3 ezren lépték át a horvát-szlovén határt, legtöbben vonattal érkeztek a horvátországi Bródból. Annak ellenére, hogy Szlovéniában és külföldön is többen tiltakoznak a kerítés építése ellen, a szlovén kormány nem áll el a tervétől: Horvátországgal közös határán folytatja az építkezést, és eddig már 150 kilométer hosszú pengés drótkerítést telepített. 

Miro Cerar szlovén miniszterelnök a múlt héten a közszolgálati rádiónak adott karácsonyi interjújában azt mondta: az ország naponta még mindig nagy migránsáradattal szembesül, és még milliók várnak arra, hogy elinduljanak Európa felé. 

"Ez nem blöff, ez valós becslés" - tette hozzá: "Még nem jött el az ideje, hogy a drótkerítést eltávolítsuk, mert tavaszra még nagyobb migránsáradattal találhatjuk szembe magunkat, Horvátország pedig nem eléggé együttműködő."

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 545 662 embert vettek nyilvántartásba. Pénteken 3339, szombaton 4241, vasárnap 4251, hétfő reggel 9 óráig pedig újabb 1093 migráns lépte át a szerb-horvát határt.

Németország: itt már jelentős a csökkenés

Németországba több mint 12 ezer menedékkérő lépett be a karácsonyi ünnepek alatt a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség hétfői adatai szerint. December 24-től 27-ig összesen 12 740 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, vagyis naponta átlagosan mintegy 3200-at. Ez jelentős csökkenés az ősz elejéhez képest, amikor nap mint nap nagyjából 10 ezer menedékkérő lépett be Németországba.

Szeptember elejétől decemberig legkevesebb 500 ezer menedékkérő lépett be Németországba. Azóta csillapodott a menekülthullám,  decemberben a hónap 20. napjáig 73 500 menedékkérő érkezett, míg az előző hónap azonos időszakában - november 1-től november 20-ig - csaknem 170 ezer új menedékkérőt vettek nyilvántartásba a szövetségi rendőrségnél. Ugyanakkor az év egészét tekintve várhatóan 1,1-1,2 millió körül lesz az újonnan érkezők száma. 

Olaszország: több mint ezren érkeztek Szicíliába

Hétfőn a norvég "Siem Pilot" tankhajó 931 menekültet szállított Palermóba, akiket az olasz haditengerészet egységei mentették ki az elmúlt napokban a líbiai partoknál. Az olasz parti őrség "Dattilo" nevű hajója pedig 114 emberrel érkezett meg a nap folyamán Catania kikötőjébe.

A migránsok többsége szenegáli és nigériai. Az olasz sajtó értesülései szerint a norvég hajón 26 kiskorú is utazott felnőtt felügyelete nélkül.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a héten arról számbolt be, hogy Olaszországba idén 150 ezer migráns és menedékkérő érkezett tengeri úton, kevesebb a tavalyi 170 ezernél, mert a migránsok nagy része idén - a korábbiakkal ellentétben - Görögországon keresztül próbált meg bejutni az Európai Unióba.

A két szervezet adatai szerint az idén összesen több mint egymillió migráns érkezett az EU-ba.

Rovatok