Index Vakbarát Hírportál

Elengedtek két újságírót Törökországban

2015. december 29., kedd 17:55

Szabadon engedte előzetes letartóztatásából egy török bíróság a kormánykritikus Nokta magazin két újságíróját, akik bírálták a Recep Tayyip Erdogan török államfő által alapított Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) novemberi parlamenti választási győzelmét, jelentette a Dogan török hírügynökség.

A folyóirat főszerkesztőjét, Cevheri Güvent, és a kiadvány igazgatóját, Murat Capant akár 20 év börtönre is ítélhették volna, mivel a vád szerint államcsínyt kíséreltek meg. A két férfit a november 1-i előre hozott választás másnapján tartóztatták le, miután egyikük „a polgárháború kezdeteként" értékelte a kormánypárt újbóli győzelmét.

Az adott lapszám terjesztését betiltották és azzal vádolták meg a magazint, hogy bűncselekmény elkövetésére biztatta a nagy nyilvánosságot. Szeptemberben egyszer már tartottak házkutatást a hatóságok a Noktánál, miután az címoldalán gúnyolta Erdogant.

Törökországot rendszeresen éri bírálat külföldről és a sajtószabadságot védő civil szervezetek részéről, mivel a kormány nagy nyomást gyakorol a médiára. Az AKP november 1-i győzelme óta a hatóságok határozottan fellépnek Erdogan riválisai és a kormánykritikus média ellen, írja az MTI.

Az egyik legfőbb ellenzéki napilap, a Cumhuriyet főszerkesztője, Can Dündar egy hónapja börtönben van. A vád szerint kémkedett, a terrorizmust támogatta és államtitkokat tett közzé, a védelem szerint a munkáját végezte.

November 26-án tartóztatták le a lap ankarai szerkesztőségében, azóta a törökországi szabad sajtó szimbólumává vált. Az újság olyan felvételeket tett közzé 2014 januárjából, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a török hírszerzés Szíriába irányuló fegyverszállításokban működött közre.

Rovatok