Index Vakbarát Hírportál

Orbán megbeszélte Kaczynskivel, mit mondjon Cameronnak

2016. január 6., szerda 15:35

Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével találkozott Orbán Viktor magyar kormányfő szerdai lengyelországi magánlátogatása során - jelentette a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

A politikusok a lengyel-szlovák határ melletti Niedzica (Nedec) egyik panziójában találkoztak - tudósított a helyszínről a TVN24 riportere.

A megbeszélés témáiról sem a lengyel kormányszóvivő, sem a PiS parlamenti csoportjának vezetője nem nyilatkozott a sajtónak - írta az MTI. A Wirtualna Polska lengyel hírportál a PiS egyik meg nem nevezett politikusát idézi, aki szerint a tömörülés két jobboldali párt vezetője találkozójának tekinti az eseményt.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) nem hivatalos magyarországi forrásokat idézve közölte: a találkozó megelőzi David Cameron brit kormányfő csütörtöki budapesti látogatását, így a lengyel és a magyar politikai vezető a két ország közös álláspontjáról tárgyalhat az Egyesült Királyság uniós politikája ügyében. A TVP Info-nak nyilatkozó kommentátorok szerint a találkozó másik témája az európai migrációs válság is lehet.

Orbán Viktor magánlátogatásáról szóló első lengyelországi kommentárok rámutatnak a PiS és a Fidesz politikájának rokon vonásaira, az új lengyel kormánynak a magyarországiakhoz hasonló intézkedéseire.

Az MTI tudósítása nem tett azonban említést arról a magyar és a lengyel álláspont közötti nem lényegtelen eltérésről, hogy az új lengyel kormány eleget tesz az előző kabinet által vállalt kötelezettségnek, és megkezdi a közel-keleti menekültek befogadását. Az uniós kvótarendszer elfogadásáról éppen kedden beszélt a Witold Waszczykowski. A lengyel külügyminiszter a lengyel közszolgálati televízió esti híradójában megerősítette a sajtóértesüléseket a menekültek befogadásáról.

A tavaly októberi lengyel parlamenti választások után új kezdet bontakozik ki a lengyel-magyar kapcsolatokban. Míg 2015 elején a lengyel belpolitikai viszályok és Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikájának lengyelországi bírálata beárnyékolta Orbán Viktor varsói útját, az újabb fejlemények - főként a lengyel határőrök magyarországi missziója, valamint Marek Kuchcinskinak, a szejm új elnökének tavaly decemberben tett budapesti látogatása új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban.

Rovatok