Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, Yarloopnak ennyi volt

2016. január 8., péntek 10:32

Nyugat-Ausztráliában képtelenek megfékezni a tűzoltók a Perth városától délre dúló bozóttüzet, mely elemésztett egy 95 házból álló kisvárost. A hatvan kilométeres szél 50 méter magasra dagasztotta a lángokat, három embert még mindig keresnek. 

Úgy tűnik, Yarloopnak ennyi volt.

mondta lakonikusan egy helyi politikus. A szemtanúk szerint óriási tűzgolyó képében érkezett meg a városba a pusztulás, ami elemésztette a helyi bowlingtermet, a kocsmát és a fakitermelésnek emléket állító hasábmúzeumot is.

A tűz már jó Budapestnyi, 580 négyzetkilométeres területre terjed ki, és a hatóságok attól aggódnak, hogy veszélybe sodródhatnak Yarloop szomszédai is, ezért a riasztást fenntartják Waroona, Harvey és Preston Beach településekre.

A tűzoltók vezetője azt mondta, hogy a lángok túl erősek voltak ahhoz, hogy fecskendőkkel essenek nekik, így is négy tűzoltó sérült meg. A mentés közben egy nagy viharzóna érkezett a tűzfészek fölé északról, ami ugyan lelohasztotta a lángokat, de a villámok levágták az áramot, és ez újabb bonyodalmakat okozott.

A meteorológia péntekre "trükkös" időjárást jósol, újabb viharokkal, melyek egyszerre jelenthetnek enyhülést, de közben a lecsapó villámok újabb tüzeket okozhatnak - ráadásul a tűzfészekből felcsapó hő maga is generálhat viharokat.

A száraz Nyugat-Ausztráliában nyaranta gyakoriak a bozóttüzek, melyeket közvetlenül igen nehéz eloltani, a tűzoltók leginkább a lángok terjedési útjában álló éghető anyagok eltávolításával szokták kifárasztani a tűzvészt.

(via BBC)

Rovatok