Index Vakbarát Hírportál

Hajnali négykor akartak vacsorát rendelni a Jobb Szektor huligánjai

2016. január 11., hétfő 14:43

Véres verekedést provokált vasárnap hajnalban a Jobb Szektor (PSZ) nevű hírhedt ukrán szélsőséges szervezet öt tagja a kárpátaljai Drahobrat magashegyi üdülőhely egyik szállodájának éttermében.

Az MTI ukrajnai lapszemléje szerint az eset a következőképp történt: A Jobb Szektor terepruhát viselő tagjai vasárnap hajnali négy órakor mentek be a felkapott síparadicsom egyik szállodájának éttermébe, és azt követelték a pultostól és a szakácstól, hogy szolgálják ki őket étellel és itallal. Ezt a kérést nem nagyon akarták teljesíteni, az elutasítást pedig a kései vendégek annyira zokon vették, hogy egy kis kiabálást követően agyba-főbe verték a szakácsot és s pultost. A vendégek - rendelési szándékuk komolyságát hangsúlyozandó - lőfegyvereket is előkaptak, és néhány figyelmeztető lövést is megeresztettek. Végül az üdülőhely biztonsági őrei és helyi lakosok tették ártalmatlanná a randalírozó fegyvereseket, akiket átadtak a később nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőröknek, a szakácsot és a pultost pedig gyorsan kórházba szállították.

Az őrizetbe vett PSZ-tagokat Ungvárra szállították, és megkezdték a kihallgatásukat.

Az eset kapcsán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítéli és a PSZ provokációjának nevezi az incidenst. A megye első embere szerint a szervezet második alkalommal követett el lőfegyverek használatával olyan "brutális provokációt" Kárpátalján, amelynek negatív politikai, gazdasági és egyéb következményei vannak. A kormányzó a tavaly nyári munkácsi leszámolásra gondolt, akkor a piac erőszakos újraosztása során négy ember is meghalt, és napokig hajkurászták a Kárpátokban az elkövetőket. Ez az incidens Moszkal szerint tönkretette a megye idegenforgalmát. Nyilatkozatában a kormányzó azt ígérte, hogy az incidenst provokálók - Ukrajna más megyéitől eltérően - Kárpátalján nem fogják megúszni a büntetést.

Kárpátalja okult a múlt nyári keserű tapasztalatokból!

Rovatok