Index Vakbarát Hírportál

Úgy veszik a Mein Kampfot mint a cukrot

2016. január 11., hétfő 17:14

Pillanatok alatt elfogyott a német könyvesboltokból a Mein Kampf. Hitler művének kritikai kiadását pénteken dobták piacra, miután 70 év elteltével lejártak a szerzői jogok.

A négyezer példányban kiadott, magyarázatokkal ellátott változatra már a megjelenése előtt hatalmas volt a kereslet, 15 ezer előzetes megrendelés érkezett rá – írja az MTI.

Az 59 euróba került könyv egy példányát az Amazon német oldalán tízezer euróért árulják állítólag; hogy ennyiért vevő is lenne rá, azt azért a hírt megíró The Daily Telegraph sem állítja egyelőre.

Az 1925-ben megjelent könyv szerzői jogait a náci Németország bukása után a szövetségesek átadták Bajorországnak, amely eddig nem engedélyezte a könyv újranyomását. Január elsején azonban lejártak a szerzői jogok, és a müncheni Kortárs Történelmi Intézet úgy döntött, hogy két kötetben kiadja a jegyzetekkel ellátott változatot, amelyen számos történész dolgozott három éven át. Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban  azt mondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás eloszlatja a könyvet övező mítoszt.

Rovatok