Index Vakbarát Hírportál

Tonnányi heroint foglaltak le egy afgán laborban

2016. január 12., kedd 18:34

Több mint egy tonna heroint és 1500 liter cseppfolyós morfiumot foglaltak le a hatóságok egy észak-afganisztáni laboratóriumban - közölte kedden az afgán rendőrség drogellenes bűnüldöző egysége.

Az afgán rendőrség az ország északkeleti, hegyvidéki tartományában, Badahsánban számolta fel vasárnap a szóban forgó laboratóriumot. Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) adatai szerint egy tonna heroin értéke mintegy 40 millió euró, írja az MTI. 

Az UNODC adatai szerint a heroin legfőbb nyersanyagának számító mák legnagyobbrészt a dél-afganisztáni Hilmend tartományból érkezik. A drog előállítása azonban gyakran az afgán határ közelében történik, hogy megkönnyítsék a kábítószer exportját. Badahsán tartomány pedig nehéz megközelíthetősége és a tádzsik, valamint a pakisztáni határhoz való közelsége miatt számít népszerű rejtekhelynek a drogcsempészek számára.

Az ENSZ-hivatal szerint a világ első számú máktermesztőjének számító Afganisztánban előállított kábítószer egyik legfőbb szállítási útvonala Pakisztánon keresztül vezet. Az ázsiai piacokat a dél-pakisztáni Karacsi kikötőjéből érik el a csempészek. Az északi útvonal Tádzsikisztánon keresztül Oroszországot köti össze az afgán térségekkel.

Az afganisztáni tálibok működésüket részben kábítószer-csempészetből finanszírozzák.

Az UNODC adatai alapján tavaly húsz százalékkal csökkent a máktermesztés és felével esett vissza az ópium előállítása Afganisztánban. Ennek oka elsősorban a vízhiány és a talaj kimerülése.

Rovatok