Index Vakbarát Hírportál

Izrael nem fogadja a svéd külügyminisztert

2016. január 14., csütörtök 19:55

Nem kívánatos Izraelben a svéd külügyminiszter személye, miután Margot Wallström úgy nyilatkozott: ki kellene vizsgálni az elmúlt hónapokban lezajlott izraeli katonai akciókat, amelyekben palesztinok haltak meg. 

Az izraeli külügyminisztérium szóvivőjének csütörtöki nyilatkozata valójában már egy pontosítás: szerdán az izraeli külügyminiszter, Cipi Hotoveli reakcióját úgy lehetett érteni, mintha minden svéd diplomatára vonatkozott volna. Izrael most egyértelművé tette, kizárólag Wallströmről van szó – írta a The Local svédországi verziója.

A svéd külügyminiszter még decemberben mondta a parlamenti vitában egy ellenzéki kérdésre, hogy Izraelnek el kell kerülnie a jogot mellőző kivégzéseket. A kijelentéssel arra a száz emberre utalt, akiket Izraelben és a Palesztin Hatóság területén öltek meg izraeli katonák, megelőzendő a rendszerszerűvé vált késes támadásokat.

Azóta a halottak száma palesztin és izraeli arab halottak száma elérte a 149-et. Hotoveli szerint Wallström nyilatkozata a terrorizmust bátorítja. Téveszmékkel telinek nevezte a svéd diplomata szavait, megjegyezve, hogy az izraeli-svéd kapcsolatokat már két éve némi zavar jellemzi. „Izrael most világos üzenetet küld Svédországnak: aki bátorítja az Izrael ellen tevékenykedő terroristákat, az bátorítja az Iszlám Állam akcióit Európa-szerte: Párizsban, Brüsszelben is.”

Wallström a héten kiállt korábbi nyilatkozata mellett, hangoztatva a vizsgálatok fontossága mellett ugyanakkor az Izraellel való jó kapcsolat szükségességét is. Az izraeli kormányfő erkölcstelennek nevezte Wallström nyilatkozatait a kivizsgálásokkal kapcsolatban. „Az emberek megvédik magukat azoktól, akik késsel támadnak rájuk. Ez volna a jogot mellőző leszámolás?” – kérdezte Banjamin Netanjahu, felvetve, hogy ezek szerint a svéd külügyminiszter a párizsi és vagy amerikai akciókat is annak tartja, amikor a terroristákat a rendőrség likvidálta.

Izrael szempontjából a zavar jele a kapcsolatban valóban nyilvánvaló, különösen, miután a balközép szociáldemokrata svédek parlamenti választási győzelme után Stockholm, 2014 októberében elismerte a palesztin államot. 

A Közel-Kelet nem IKEA-bútor

– jegyezte meg ironikusan az akkori külügyminiszter, aki szerint Svédország leegyszerűsítő megközelítése csak árt a térség békés rendezésének.

Rovatok