Index Vakbarát Hírportál

600 új terrorelhárítót képeznek ki a britek

2016. január 14., csütörtök 12:24

600 új fegyveres rendőrt képez ki a londoni rendőrség, hogy hatékonyabban léphessenek fel az esetleges terrorcselekmények ellen.

A jelenlegi állomány negyedével, 2800 főre emelné a fegyveres rendőrök számát a Scotland Yard. Ehhez 600 ember kiképzését tervezik, írja a BBC

A létszámemelést azzal indokolja a londoni rendőrség, hogy csak így biztosítható az érdemi fellépés a párizsihoz hasonló esetleges nagy-britanniai terrortámadások esetében. „Ez egy drága megoldás, de létfontosságú, hogy megőrizhessük a biztonságot” – közölte Sir Bernard Hogan-Howe, a fővárosi rendőrség felügyelőbiztosa.

Elmondta, a kiképzések mellett új tagokat is toboroznának. Ezzel megduplázzák az utcán szolgálatot teljesítő autós és motoros rendőrök számát. Emellett a különleges alakulatoknál is bővítik az állományt.

„A fegyveres rendőreink a mi hőseink. Számítunk rájuk a terrortámadások kezelésében és a fenyegetettség megállításában” – tette hozzá a biztos.

Az Egyesült Királyságban nem minden rendőrnek van fegyvere, így például a London nevezetességeiként kezelt bobbyknak csak gumibotjuk van. Az ő feladatuk az utcai közrend biztosítása, ha súlyos bűncselekménnyel találkoznak, segítséget kérnek. 

Már a tavaly novemberi párizsi merényleteket megelőző időszakban megemelték a terrorkészültséget az országban. 2014. augusztus 29. óta van érvényben a „szigorú” fokozat, ez azt jelenti, magas a valószínűsége egy merényletnek. Az MI5 titkosszolgálati elhárítószerv legutolsó, szeptemberi jelentése szerint 2015 első kilenc hónapjában 315 embert állítottak elő terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt. 

Rovatok