Index Vakbarát Hírportál

Cigit gyújtottak a dohányzás ellen küzdők

2016. január 15., péntek 17:08 | aznap frissítve

Még nem tudni, nagyobb-e a füstje, mint a lángja, netán egyenesen csak olajat öntöttek a tűzre a türkmén hatóságok, de a dohányzás elleni küzdelemnek egyre abszurdabb eszközeit vetik be.

Csütörtökön adtunk írt arról, hogy a boltosokat arra kötelezték: csak nemzeti trafikokban árusítsanak... vagyis hogy sehol ne árusítsanak cigit, és az összes dohányterméket távolítsák el a polcokról, így már csak pult alól lehet cigarettát kapni. Ez sem elég azonban, a hatóságok látványosabb eszközöket is bevetnek Gurbangulj Berdimuhamedov államfő dohányzást és a dohánytermékek árusítását kritizáló szavai nyomán.

És valamiért azt gondolták, hogy aki pusztítani akar, akkor ezt tűzzel teszi; szép, és részben napjainkig tartó hagyományai vannak ennek szerte a világban az eretnekek égetésétől a könyvek égetéséig. Ezért az gondolták, hogy pénteken a cigarettákat is meggyújtják, hogy ezzel fokozzák a dohánytermékek árusítói elleni fellépést.

Tessék? Hogy ön is úgy gondolja, hogy a cigaretták a meggyújtással tulajdonképpen a cigaretták elnyerik létezésük valós értelmét? Mintha egy steaket késsel-villával akarnánk elpusztítani egy kis fűszervaj, spárga és krumpli társaságában? Mintha az erőszak elleni harc jegyében jól elvernénk azokat, akik erőszakosak? Hát, olyasmi – kérdés, jobb-e vagy sem, hogy egyes emberek nem direkt tüdőzik le a füstöt, hanem egy nagyobb közösség lesz a passzív dohányzás haszonélvezője vagy áldozata (nem kívánt törlendő). És nyilván egyiknek se kellett volna bekövetkeznie, ha a cigarettákat mondjuk nem elégetik, hanem átmennek rajtuk úthengerrel, vízben áztatják vagy savban feloldják őket.

A nagy cigigyújtás után – amiről a türkmén állami televízió pénteken felvételeket is közzétett – a hatóságok közölték, hogy a lefoglalt, majd elégetett dohánytermékeket illegálisan csempészték a közép-ázsiai országba, írja az MTI.

Türkmén kábítószer-ellenes tisztviselők a fővárosban több boltot is felkerestek, hogy érvényt szerezzenek a "tiltásnak", annak ellenére, hogy a kormány semmiféle tiltó rendeletet nem jelentett be hivatalosan. A "jogalapot" pusztán Berdimukhammedow megnyilatkozása adta. Az elnök - akinek eredeti foglalkozása fogorvos - január 5-én egy kormányülésen "hathatós intézkedéseket" követelt "a dohány gyökeres felszámolására".

A közép-ázsiai országban másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött a dohányzás elleni kampány. Ennek hatására világszinten Türkmenisztánban lett a legalacsonyabb a dohányzók aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindössze 8 százalékot tesznek ki.

Rovatok