Index Vakbarát Hírportál

Vitáznak Trump nagy-britanniai kitiltásáról

2016. január 18., hétfő 20:53 | aznap frissítve

Miután több mint 574 ezer aláírás gyűlt össze egy online petíción annak érdekében, hogy Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránst kitiltsák Nagy-Britanniából, a brit parlamentnek napirendre kellett tűznie a kérdést. A petíciót aláírók az ellen tiltakoznak, hogy a jelölt a tavaly decemberi San Bernardino-i terrortámadást követően azt nyilatkozta, hogy ideiglenesen be kellene tiltani a muszlimok beengedését Amerikába.

A hétfői alsóházi vitának ugyanakkor csak jelképes jelentősége van, ugyanis a végén szavazás nem várható, és a londoni kormány tagjai már elutasították Trump kitiltásának lehetőségét. David Cameron brit kormányfő korábban elítélte Trump kijelentéseit, amit megosztónak, ostobának és helytelennek minősített.

A brit kormánynak ugyanakkor lehetősége van kitiltani olyan személyeket, akiket bűncselekmény miatt ítéltek el, vagy akinek jelenléte nem segíti elő a közjót. Ilyen alapon tiltották ki korábban az országból Mike Tyson ökölvívót, Tyler the Creator rappert és több radikális muszlim hitszónokot. Politikusokra viszont ritkán használják, korábban egy muszlimellenes nézeteket valló holland képviselőt tiltottak ki, de Geert Wilders visszaperelte a Nagy-Britanniába való belépés jogát.

Rovatok