Index Vakbarát Hírportál

Beiktatták hivatalába az új horvát kormányt

2016. január 22., péntek 23:56

Beiktatta hivatalába péntek éjjel a Tihomir Oreskovic vezette új, szakértő horvát kormányt a zágrábi parlament, írja az MTI. A kabinetet a 151 képviselőből 83 támogatta.

Oreskovic a beszédében azt ígérte: a gazdasági növekedésre, a versenyképességre és az életszínvonal növelésére helyezik a hangsúlyt, csökkenteni akarják az államadóságot és a munkanélküliséget, és beindítanák a gazdasági növekedést.

A Horvát Demokratikus Közösségnek 14, a Híd Függetlenek Listájának  6 minisztere van az új kormányban. Az új kabinet két miniszterelnök-helyettese Tomislav Karamarko, a HDZ és Bozo Petrov, a Híd elnöke. A kormányban három nő van. A legtöbb új miniszter ismeretlen a szélesebb közvélemény előtt.

A november 8-i választásokon a két nagy párt, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej-fej mellett végzett, egyikük sem szerzett abszolút többséget. A Híd nélkül ezért egyikük sem volt képes kormányt alakítani. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, és bár mindkét nagy párttal tárgyalt a kormányalakításról, december 23-án végül a konzervatívokkal állapodott meg.

Rovatok