Index Vakbarát Hírportál

Három éve tudták a belga titkosszolgálatok, hogy fegyverkeznek a párizsi merénylők

2016. január 26., kedd 15:24

A belga titkosszolgálatok már 2012-ben arról tájékoztatták a szövetségi ügyészséget, hogy brüsszeli szélsőségesek „gyanús tevékenységet folytatnak”. A marokkói születésű, belga állampolgárságú Gelel Attar brüsszeli lakásán csoportosan terveztek egy terrortámadást és fegyverek beszerzését, írja az MTI a belga Le Soirra hivatkozva.

A férfit még tavaly vették őrizetbe, mert kapcsolatba hozták a párizsi merényletekkel. Távollétében tavaly júliusban ötéves börtönbüntetésre ítélték, mert a bíróság tudomása szerint tevékenyen részt vett terrorszervezetek munkájában.

Attarral kapcsolatban az is felmerült, hogy személyesen ismerte és segítette a szintén marokkói származású, a párizsi merényletek főszervezőjeként ismert Abdelhamid Abaaoudot. Őt a november 13-i terrortámadás után pár nappal Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak Saint Dennis-ben, ahol egy tűzharcban életét vesztette

Az Attar lakásán tartott rendszeres összejöveteleken többször felmerült, hogy automata gépfegyverekkel és robbanószerekkel hajtsanak végre merényletet európai célpontok ellen – írja a Le Soir. A lap értesülését megerősítette a belga szövetségi ügyészség.

Rovatok