Index Vakbarát Hírportál

Dzsihadisták raboltak el egy svájci nőt Maliban

2016. január 27., szerda 05:52

Megerősítette egy dzsihadista csoport egy videóüzenetben, hogy ők raboltak el egy svájci állampolgárságú nőt Maliban, írja az MTI. Az évek óta a nyugat-afrikai országban élő, segélyszervezetekben tevékenykedő Béatrice Stockly január elején tűnt el timbuktui otthonából.

Az al-Akbar nevű mauritániai hírügynökség beszámolója szerint a magát A Szahara Emirátusának nevező, az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló csoport üzenetében azzal indokolta a keresztény Béatrice Stockly elrablását, hogy a "hittérítő" nő "számos muzulmán ifjút" térített el az iszlámtól.

Stockly már korábban, 2012-ben is áldozatul esett iszlamista emberrablóknak. Rendőrségi források szerint akkor annak köszönhetően nyerte vissza szabadságát, hogy váltságdíjat fizettek érte. Stockly ennek ellenére sem akarta elhagyni Malit.

Három másik, ugyancsak Timbuktu térségében elrabolt külföldi - egy dél-afrikai, egy román és egy svéd - évek óta fogságban van.

Mali északi részét 2012-ben dzsihadista csoportok vonták ellenőrzésük alá. 2013 elején francia csapatok beavatkozásának köszönhetően sikerült megállítani előretörésüket dél felé, de a biztonsági helyzet változatlanul rossz.

Rovatok