Index Vakbarát Hírportál

Erdő Pétert a vallásügyi államtitkár is elkisérte a Fülöp-szigetekre

2016. január 27., szerda 15:16

A Fülöp-szigeteken tartják az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszust, amelyre mintegy tízezer résztvevő érkezett az országba. A január 25-én Cebu szigetén kezdődött egyhetes ünnepségsorozaton és a kongresszuson 20 bíboros, valamint 50 ázsiai és 100 Fülöp-szigeteki püspök  vesz rész .

Magyarországról tízfős delegáció utazott az eseményre Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek vezetésével, akit többek között Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi püspök és Székely János Esztergom-budapesti segédpüspök kísért el.

Szerdán a kongresszus délutáni része tizennégy cebui plébánián zajlott, ahol a kongresszus delegáltjai a helyi hívekkel találkozhattak, és nemzeti nyelveken misézhettek. Erdő Péter bíboros a Szent Rókus plébánián tartott magyar misét, prédikációja viszont angolul hangzott el.

A híradások szerint a cebui hívek számára kinyomtatták a magyar miseszövegeket, a helyiek pedig magyar énekeket tanultak.

Fülöp-szigetek az egyetlen katolikus többségű ország az ázsiai térségben.

Az ország második alkalommal rendez eucharisztikus világkongresszust. Az elsőt 1937-ben tartották Manilában, amit egy évvel később a budapesti eucharisztikus világkongresszus követett.

Rovatok