Index Vakbarát Hírportál

Ha izraeli vagy, biztos kém vagy!

2016. január 27., szerda 16:10 | aznap frissítve

A talán leginkább a Monty Pythonból ismert Terry Jones írt egyszer egy sci-fit egy Douglas Adams-félmondatból a Titanic Csillaghajóról. Volt a történetben egy papagáj, aki csak az elején és a végén került szóba, de akkor igen fontos szerepet játszott. Hogy mit, azt most itt nem árulom el, de annyit igen, hogy aki némi logikával olvassa a szöveget, arra szpojlerveszély leselkedik minden sorban.

Szóval Terry Jones aligha hitte volna, hogy az élet megismétli, vagyis elég közel jár ahhoz, hogy megismételje az irodalmat, legalábbis az ő regényének papagájos szálát. Az élet persze nem otthon, pucéran ücsörögve találja ki a történeteit, így egy csillaghajó helyett Libanonban, egy papagáj helyett pedig egy keselyűről gyanították azt, hogy

SZPOJLER!

kémkedik (vagyis a regényben tényleg titkosügynök volt a papagáj, a valóságban a keselyű viszont nem).

Szóval libanoniak fogtak el egy izraeli keselyűt, azzal a gyanúval, hogy Izraelnek kémkedik, „ezt nyilvánvalóan adóvevői miatt gondolták az állatról" – közölte az izraeli természetvédelmi hatóság.

Az izraeli azonosító gyűrűvel és helymeghatározó jeladóval felszerelt madarat Bint Dzsbeil dél-libanoni városban fogták el.

Tali Tenenbaum, az izraeli hatóság szóvivője szerint nem is tudtak arról, hogy a madarat elfogták, a helyi sajtó szerint a keselyűt rövid időn belül ismét szabadon engedték.

A Közel-Keleten gyakran kerülnek a hírekbe különböző állatok, melyek állítólagosan az izraeli titkosszolgálat, a Moszad szolgálatában állnak. Különösen gyakori, hogy izraeli ornitológusok által meggyűrűzött és jeladóval ellátott vonuló madarakat gyanúsítanak kémkedéssel. Így történt ez 2012-ben egy sassal Szudánban és egy évvel azelőtt szintén egy keselyűvel Szaúd-Arábiában.

Tavaly nyáron egy állítólag kamerákkal felszerelt delfin keltett feltűnést, amelyet saját állítása szerint a Hamász radikális palesztin szervezet észlelt a Gázai-övezet partjainál. 2010-ben egy vörös-tengeri halálos cápatámadás után az egyiptomi hatóságok azzal vádolták a Moszadot, hogy ők vetették be a ragadozót a turisták elijesztésére Egyiptomból – idézi fel az MTI.

Rovatok