Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ-főtitkár keményen kiosztotta Izraelt

2016. február 1., hétfő 10:31 | aznap frissítve

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap a The New York Timesban utasította vissza Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vádjait. Netanjahu azért intézett kirohanást Ban ki Mun ellen, mert a főtitkár a Biztonsági Tanács múlt keddi ülésén bírálta Izrael telepépítési tevékenységét a palesztin területeken. Az izraeli kormányfő szerint ezek a kijelentések csak a palesztin terrorizmust támogatják, írja az MTI.

Ban Ki Mun a Ne lődd le a hírvivőt, Izrael című írásában fenntartotta álláspontját, miszerint Izrael településpolitikája "a palesztin néppel szembeni nyílt támadás", és szerinte "a megszállással szembeni ellenállás az ember természetéből ered".  Az ENSz főtitkára ebben az írásban is felszólítja Izraelt, hogy állítsa le telepbővítési tevékenységét, amelyet a nemzetközi közösség nagyobbik része törvénytelennek vagy jogosulatlannak tart.  

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének bírálata és az ellenem irányuló támadások a körülményekből adódnak. Amikor azonban oly sok oldalról, köztük Izrael legközelebbi barátainak részéről fogalmazódik meg őszinte aggodalom egy rövidlátó és erkölcsileg káros politikával szemben, már nem tartható fenn az, hogy kirohanást intéznek minden jóindulatú kritikával szemben

- írja Ban Ki Mun, aki külön hangsúlyozza: mindig ki fog állni Izrael létezési joga mellett. Szerinte azonban eljött az ideje annak, hogy az izraeliek, a palesztinok és a nemzetközi közösség felismerje a közelgő veszélyt.

A status quo (a jelenlegi helyzet) fenntarthatatlan. Egy másik nép vég nélküli megszállás alatt tartása egyaránt aláássa Izrael és a palesztinok biztonságát és jövőjét.

Az ENSZ-főtitkár múlt kedden megfogalmazott bírálatát eredetileg az váltotta ki, hogy Jeruzsálemben az előző héten jóváhagyták 150 hektárnyi termőföld kisajátítását a ciszjordániai Jerikó mellett, olyan területen, amely a palesztinok szerint a leendő államuknak jár. Előzőleg 2014-ben is állami tulajdonba vettek ilyen nagyságrendű földterületet.

Rovatok