Index Vakbarát Hírportál

Globális vészhelyzet a zikavírus miatt

2016. február 1., hétfő 21:58

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett hétfőn a miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A lépést egy független szakértőkből álló bizottság javasolta hétfőn a világszervezetnek.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak, írja az MTI.

A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) igazgatója azt mondta, a WHO hétfői bejelentése nyomán újabb figyelem és források fognak a vírus elleni küzdelemre összpontosulni. "Az amerikai járványügyi hivatal az egész amerikai kormányzattal együtt aktívan részt vesz a zikavírus elleni harcban, és a nap huszonnégy órájában azon dolgozik, hogy minél többet megtudjon a kórokozóról és megőrizze a lakosság egészségét" - jelentette ki.

Szükségállapot Hondurasban

Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández, a közép-amerikai ország elnöke a zika vírus terjedése miatt. A kór most már mintegy 3700 embert fertőzött meg.

Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban számuk 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn további országokat vett fel a zika járvány által érintettek listájára, mégpedig Costa Ricát, Nigaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított államok száma csaknem eléri így a harmincat.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál, ezt azonban egyelőre nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

Korábban számos bírálat érte a WHO-t a járványokra adott határozatlan válaszai miatt.

Legutóbb a nyugat-afrikai ebolajárvány miatt hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a WHO, azt megelőzően 2009-ben a sertésinfluenza, 2014-ben pedig a gyermekbénulás miatt. 

Globális egészségügyi vészhelyzet esetén a járványos térségen kívül eső államokat is arra szólíthatják fel, hogy különféle intézkedéseket vezessenek be a kórokozó vagy a vírushordozó további terjedésének megakadályozására.

Rovatok