Index Vakbarát Hírportál

Nem reklámzászló a székely zászló

2016. február 1., hétfő 12:58 | aznap frissítve

Jogerősen pert vesztett a marosvásárhelyi rendőrség, ami reklámzászlónak minősítve a székely zászlót, tetemes pénzbírságot szabott ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT), írja az MTI.

A Maros megyei törvényszék  pénteken jóváhagyott határozata elfogadta az EMNT fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen, amiben a bíróság megrovásra enyhítette a zászló kitűzése miatt kirótt 30 ezer lejes (2 millió forintos) bírságot, de nem vitatta a helyi rendőrség álláspontját, mely szerint a székely zászló reklámzászló. A jogerős ítélet szerint az EMNT megrovásban sem részesíthető a székely zászló kitűzése miatt.

Kincses Előd, a felperes EMNT ügyvédje az MTI-nek azt mondta: a törvényszék ezúttal kimondta, hogy a székely zászló nem tekinthető reklámzászlónak, és kitűzése nem ütközik a reklámtörvénybe. Korábban a Bihar megyei törvényszék jogerős ítéletben minősítette reklámnak a Tőkés László irodájára kitűzött székely zászlót, és törvényesnek tartotta az EP-képviselő megrovását.

A román igazságszolgáltatásban nincsen precedensjog, de fontos, hogy egy-egy kérdés megítélése tekintetében milyen joggyakorlat alakul ki, mondta az ügyvéd.  

Kincses Előd bírósági keresetében azzal érvelt, hogy zászlók magánházakra való kitűzését semmilyen törvény nem szabályozza. A román zászlóra vonatkozó szabályozások is csak a középületek esetében érvényesek.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség 2013 októberében szólította fel az EMNT-t és a Magyar Polgári Pártot (MPP), hogy távolítsák el a székházaikról a székely zászlót. Később a felszólításnak eleget nem tevő EMNT-re 30 ezer lejes (kétmillió forintos) bírságot rótt ki.

Biró Zsolt, az MPP elnöke elmondta, pártjának irodája műemléképületben működik, és a műemléki szabályok miatt is le kellett venni a székely zászlót. Hozzátette, a lobogó azóta a székház "kirakatába" került, és csak ünnepnapokon tűzik ki az épület homlokzatára.

Rovatok