Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a szomáliai repülőgépből kiesett utas holttestét

2016. február 3., szerda 12:42

A CNN-nek egy nyomozást ismerő forrás azt állítja, hogy az első vizsgálatok robbanóanyag-maradványt azonosítottak azon a szomáliai repülőgépen, amely kedd délután kényszerült visszatérni a mogadishui repülőtérre, miután egy robbanás tátongó lukat ütött a gép oldalán.

A forrás megerősítette azt a korábbi sajtóhírt, hogy egy ember kizuhant a D3159-es számú járaton közlekedő, Airbus A321-es repülőgépből. A szomáliai hatóságok az incidens után néhány órával a szomáliai fővárostól mintegy 25 kilométerre északra bukkantak rá egy megégett holttestre, amely a feltételezés szerint a Daallo Airlines gépéből kizuhant utasé lehet, írja az MTI.

Kedden még egymásnak ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy miért történt robbanás a repülőgépen, most nagyon úgy tűnik, hogy merénylet történt. Ugyanakkor Szomália miniszterelnöki szóvivője és a Daallo légitársaság vezérigazgatója azt mondják, hogy még korai lenne kimondani, hogy pokolgép okozta a robbanást.

A Dzsibutiba induló gépen a felszállás után öt perccel tűz ütött ki, majd robbanás történt, amely lyukat ütött a gép oldalán, a szárny fölött.

A fedélzeten egy videó is készült, melyen látszik, hogy minden utas a gép hátsó részébe menekült:

Robbanás történt egy Airbus A321 fedélzetén Szomáliában

A pilóta visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre a mogadishui reptéren. A gépen 74 utas utazott, egy ember meghalt, ketten a leszálláskor sérültek meg.

A gép szerb pilótája a Blic című belgrádi lapnak azt mondta, hogy

azt hiszem, hogy egy bomba volt. Szerencse, hogy a vezérlő berendezések nem sérültek meg, így vissza tudtam fordulni és letenni a gépet a reptéren. Semmi ehhez fogható nem történt még az eddigi repüléseim során. Az utastérben megszűnt a légnyomás. Hála istennek, hogy jól végződött.

A merényletet eddig egy terrorszervezet sem vállalta magára. A Szomáliában és környékén az utóbbi időben történt súlyos terrorcselekmények egy részét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab követte el.

Rovatok